Парламентські слухання "Про стан, заходи і перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи"

ПАРЛАМЕНТСЬКІ СЛУХАННЯ
"Про стан, заходи  і перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи"
Сесійна зала Верховної Ради України
17 квітня 2013 року, 15 година
Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго дня, шановні учасники парламентських слухань! Відповідно до рішення Верховної Ради України ми розпочинаємо парламентські слухання на тему: "Про стан, заходи та перспективи  подолання наслідків Чорнобильської катастрофи".
Наближається 27 річниця з дня трагедії, що призвела до безпрецедентного   хронічного??? радіаційного опромінення населення України, Росії, Білорусії та вплинула на спосіб життя багатьох  жителів інших країн. Чорнобильська катастрофа не тільки біда  минулого,  але і виклик майбутньому, який сьогодні породжує чимало проблем.
Чорнобильська катастрофа має багато  вимірів. Досвід пережитого змушує  нас зосередитися на глибинному питанні, проблемах розвитку людини і суспільства, посилення відповідальності перед майбутнім. Ми прагнемо не тільки вшанувати  пам'ять про події у Чорнобилі, але і поглибити постійний діалог з питань спільного майбутнього в умовах зростаючих  ризиків техногенного характеру.
Техногенні катастрофи   у значній мірі визначили  обличчя  XX  і початок XXI сторіччя. Разом з іншої антропогенною діяльністю вони  поставили світ практично  на грань виживання. Рівень небезпечних ядерних технологій сягнув таких масштабів, що вони  з національних перетворилися у транснаціональні. Ядерна небезпека не знає  державних кордонів та митниць, не має національності, партійної належності чи віросповідання. Ядерні об'єкти та технології залишаються небезпечними для людини, не залежно від того, на чиїй території вони розташовані. Яскравим свідченням тому стали аварії на японських атомних електростанціях, насамперед Фукусімі-1.
Які з цього можна зробити висновки? Перший. Говорити правду. Це повинно стати основою, наріжним каменем пошуку істини.
Другий. Позбавитися від егоїстичного ставлення при вирішенні поточних проблем. Завжди керуватися інтересами людей, особливо майбутніх поколінь при прийнятті стратегічних рішень.
Третій. Визнати неможливість вирішення глобальних проблем зусиллями одного народу або однієї країни. Це в свою чергу дає нам розуміння необхідності об'єднувати не тільки під час стихійних лих, катастроф або терористичних актів, а й для пошуку шляхів майбутнього розвитку людини в гармонії з природою та одвічними законами буття.
Шановні учасники парламентських слухань! Метою їх проведення є з однієї сторони підведення підсумків робленого перш за все органами виконавчої влади разом із законодавчою гілкою влади. Та окреслення того, що потрібно вирішити в найпершу чергу. Ми для цього зібралися.
Проводячи парламентські слухання, ми складаємо шану пам'яті тим, хто загинув під час цих трагічних подій від радіаційного ураження. І тим, хто втратив здоров'я, ліквідуючи наслідки Чорнобильської катастрофи. Чорнобильська катастрофа не лише виявила героїзм і самовідданість  ліквідаторів, але й висвітлила проблеми, які не втрачають у часі своєї гостроти та актуальності. Сьогодні кількість проблем, що вимагають вирішення, не зменшилася, навпаки, екологічні, соціальні, психологічні, медичні та інші негативні процеси загострюються і набувають системного характеру. На наші парламентські слухання запрошені представники центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, наукових, громадських та міжнародних організацій.
Пропонується наступний регламент роботи. Уряд запропонував чотирьох доповідачів:
міністра соціальної політики України Королевську Наталію Юріївну, вона присутня. Голову Державного агентства України з управління зоною відчуження Холошу Володимира Івановича. Є? Є. Тепер бачу. Заступника голови правління Пенсійного фонду України Никитенко Валентину Степанівну. Є.  Заступника міністра охорони здоров'я Толстанова Олександра Костянтиновича. Теж знаходиться в залі.
Для доповіді пропонується до 15 хвилин. Для співдоповіді від профільного комітету теж до 15 хвилин. Так, да? Так. Запитання до доповідачів та співдоповідача прошу, щоб була можливість більше людей виступити, подавати в письмовому вигляді, на які вони відповідатимуть наприкінці слухань. Для виступів є в залі народні депутати, визначились від кожної фракції, щоб виступив депутат – надати до 5 хвилин. До виступів учасників парламентських слухань до 3 хвилин.
Парламентські слухання пропонується провести за 3 години. До 18 години розглянути всі  питання. Оскільки  ми маємо багато бажаючих виступити з пропозиціями, то я просив би вас дотримуватися регламенту.
Хочу  поінформувати виступаючих, у нас встановлений  електронний відлік часу. За 30 секунд до закінчення вашого часу звучатиме попередження про те, що у вас залишилося 30 секунд. У 3 хвилини 3 секунди ваш мікрофон буде автоматично вимикатися. Врахуйте це, будь ласка, і старайтесь висказати найважливіше і внести пропозиції.
Ну, і переходимо до програми парламентських слухань. Слово я хочу надати для доповіді міністру соціально політики України Наталії Юріївні Королевській. Прошу, вас. (Оплески)
За нею виступить Холоша Володимир Іванович.

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. Шановний Володимире Васильовичу, шановні учасники парламентських слухань!  Чорнобильська катастрофа – це катастрофа планетарного масштабу, і з наслідками якої Україні доводиться жити вже третє десятиліття. І ви знаєте це як ніхто інший.
І пріоритетом державної політики у подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи був, є та й залишається соціальний захист постраждалих громадян. На сьогоднішній день всебічної уваги і захисту держави потребують 2 мільйони 132 тисячі 257 осіб, які віднесені до постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Серед них майже 117 тисяч – це інваліди. Ще понад 462 тисячі – це потерпілі діти.
На початок 2013 року на обліку в органах соціального захисту населення перебувало понад 243 тисячі учасників ліквіда3ції наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Майже 1  мільйон 900 тисяч осіб, які віднесені до потерпілих від Чорнобильської катастрофи. Загальна чисельність постраждалих громадян на початок  2013 року порівняно з початком 2012 року зменшилось більше, ніж на 54 тисячі  осіб. Поряд з  цим спостерігається  тенденція до  зростання чисельності інвалідів внаслідок Чорнобильської  катастрофи як за рахунок учасників ліквідації наслідків аварії, так і  за рахунок  потерпілих.
На початок 2013 року,  порівняно з 2012 роком, кількість  інвалідів, з  числа постраждалих  внаслідок   Чорнобильської катастрофи  збільшилась на 1490 осіб. Таким чином, сьогодні ми говоримо  про проблему, яка стосується  понад 2 мільйонів людей або майже 5 відсотків населення України. Це  більше ніж населення таких  країн як Латвія чи Словенія.  Ви знаєте,  що чорнобильське   питання містить в собі дуже багато проблем, які накопичувалися роками. І для того,  щоб домогтися прогресу в їх вирішенні,  необхідно максимально реалістично дивитися сьогодні на ситуацію.
І я хочу звернути вашу  увагу на деякі факти. У   2013 році на соціальний захист осіб, постраждалих внаслідок  Чорнобильської катастрофи,  за різними бюджетними програмами Мінсоцполітики, Мінфіну, Міністерства надзвичайних ситуацій, а також  з урахуванням витрат Пенсійного фонду, передбачено сумарно 11 мільярдів 170 мільйонів гривень. Це на 4,5 мільярди гривень або на 66,2 відсотка  більше, ніж у 2009 році. Зокрема,  у 2013 році  загальний обсяг  витрат на сплату чорнобильської пенсії з Пенсійного фонду для отримувачів різних категорій  складає 7 мільярдів  919    мільйонів гривень, це  в 2 рази більше, ніж у  2009 році.
Для першої категорії –   4 мільярди  112 мільйонів гривень. Разом для другої, третьої та четвертої  категорій –   3 мільярди  742 мільйони гривень. По втраті годувальника –  49,2  мільйона гривень. Виплати пенсій у зв'язку з  закриттям ЧАЕС 16,3 мільйона  гривень. Крім цього, Законом  України "Про Державний бюджет України на 2013 рік", Мінсоцполітики  передбачено видатки на соціальний захист населення, постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи, у загальному обсязі 2 мільярда 623 мільйона 198 тисяч гривень, що на 25,4 відсотка більше ніж, якщо брати порівняння, з 2009 роком.
Зокрема, 814,5 мільйонів на щомісячну грошову допомогу у зв'язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та компенсація за пільгове забезпечення продуктами харчування. 
596 мільйонів –  на доплату за роботу на радіоактивних забруднених територіях, збереження заробітної плати при переведенні на ……… оплачуваної роботи та у зв'язку з відселенням виплати підвищених стипендій та надання додаткової відпустки громадянам.
494,5 мільйона гривень –  на безплатне харчування учнів середніх загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних закладів освіти, студентів коледжів та технікумів.
370 мільйонів –  на оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
254 мільйона –  на виплату компенсації за харчування, коли діти не відвідують школу.
37,2 мільйона –  на допомогу по тимчасовій непрацездатності громадян, а також інші видатки.
За рахунок бюджетних програм Мінфіном буде відшкодовано пільг на 420,7 мільйона гривень. Зокрема, 296 мільйонів буде спрямовано на відшкодування пільг на житлово-комунальні послуги; 87,9 мільйона буде спрямовано на компенсацію за тверде паливо. МНС буде витрачено 207,4 мільйона гривень або на 200,2 мільйона гривень більше ніж у 2009 році. Це 157,5 мільйонів буде спрямовано на забезпечення житлом громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, а 49,9 мільйона гривень буде спрямовано на компенсацію комплексного медико-санітарного забезпечення та лікування онкологічних захворювань.
Незважаючи на збільшення в останні роки обсягу фінансування чорнобильських статей, сьогодні ми ще далекі від реалізації у повному обсязі положень закону про статус та соціальний захист понад 2 мільйонів осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. І щорічно на ці цілі потрібно понад, я хочу, щоб ми всі почули цю цифру, щорічно на реалізацію закону нам потрібно понад 88 мільярдів гривень для двох мільйонів  чорнобильців. Це колосальна сума, ми всі це з вами добре розуміємо, яка складає 19,1 десяту доходу всього зведеного бюджету України на 2013 рік.
Я хочу для порівняння, для прикладу привести наступні цифри, що для 13 мільйонів найуразливіших категорій нашого населення, це малозабезпечені сім'ї, інваліди з дитинства, діти-інваліди бюджетом на 2013 рік сумарно передбачено близько 40 мільярдів гривень державної допомоги. У нинішніх умовах безумовним пріоритетом держави є підтримка інвалідів, учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та дітей. Зокрема, тут слід виділити заходи, щодо зміцнення здоров'я, в першу чергу інвалідів та дітей, йдеться про санаторно-курортне лікування.
Протягом 2012 року було оздоровлено 89 тисяч 510 постраждалих громадян з них 62 тисячі 102 дитини.  У 2013 році на напрямок оздоровлення бюджетної програми соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, фінансування передбачено на рівні 370 мільйонів гривень. І наше завдання, що в рамках цих коштів якісно оздоровити не менше людей ніж минулого року.
З 1 січня 2013 року набрав чинності закон, який вніс зміни до чорнобильського закону щодо забезпечення постраждалих громадян санаторно-курортними путівками, чи путівками на відпочинок. На виконання цього закону 27 березня поточного року уряд прийнято відповідну постанову, за нормами якої здійснюватиметься оздоровлення в 2013 році. Як і в попередні роки пріоритет буде надано оздоровленню інвалідів чорнобильців та потерпілих дітей.
З травня 2011 року збільшено розміри щомісячної грошової компенсації на дітей, які не харчуються в навчальних закладах, розташованих на територіях радіоактивного забруднення,  у віці від 6 до 10 років – від 40 до 180 гривень, а від 11 до 14 років – від 45 до 185 гривень.
Отже, якщо  дивитися реалістично, то найголовнішим завданням на наданому етапі є максимально ефективне використання наявних коштів, щоб кожна соціальна гривна, виділена чорнобильцям, доходила до тих, хто дійсно сьогодні потребує допомоги.
І для цього в міністерстві створюємо зараз єдину інформаційну платформу, яка  об'єднає в одне ціле всі наявні бази даних щодо пільгових категорій громадян та  усіх видів допомог. І це дозволить підвищити рівень адресності державної підтримки і дасть можливість уникнути зловживань. Щоб не було так, коли частина людей зловживає незаконно отриманим статусом, а справжні ліквідатори та  постраждалі від Чорнобильської трагедії були би змушені долати критичні формальності та черги, очікуючи на допомогу.
Також на нашу думку для більш ефективного та більшого контролю за використанням видатків  на соціальний захист чорнобильців було б доцільно сконцентрувати в рамках одного  органу виконавчої влади.  Адже сьогодні ці  кошти розпорошені між різними бюджетними програмами, якими опікуються різні центральні органи виконавчої влади, і потім ми не бачимо, де початок, а де кінець  виконання всіх цих законів.
Шановні колеги, сьогодні безумовно є проблеми щодо соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок  Чорнобильської катастрофи. Але, якщо подивитися на ситуацію в сусідніх країн, це і Росія, і Білорусія, то там чимало постраждалих громадян мають нижчий рівень ніж  в Україні соціального захисту.  І зважаючи на реалії сьогодення, основою   для найбільш ефективного руху в напрямку  вирішення проблем чорнобильців у  нас з вами є єдиний шлях – це  тісна взаємодія між владою та громадськими організаціями. Ви знаєте, що Міністерство соціальної політики зацікавлене в такій співпраці, і для цього сьогодні створена Консультативна рада для врегулювання проблемних питань, пов’язаних з  соціальним захистом постраждалих громадян. І я вважаю, що це повинен бути постійний діалог.
І наш підхід до цього процесу чіткий і зрозумілий. Він ґрунтується на трьох базових принципах: перше – це забезпечення соціальної справедливості щодо чорнобильців, друге – це врахування наявних можливостей економіки на сьогодення, і третє, це конструктивний діалог і бажання співпраці з боку партнерів.
Найближчим часом робочі групи вже завершують вивчення ситуації у сфері соціального захисту, і за результатом цього аналізу будуть підготовлені обґрунтовані пропозиції щодо внесення змін до Державного бюджету за підсумками першого півріччя. І ми запрошуємо всіх бажаючих до цієї роботи.
Окремо я хочу зупинитися на низці важливих питань соціального захисту чорнобильців, над якими зараз працює Міністерство соціальної політики. Перше питання стосується дітей, які народилися від громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Такі дітки часто із самого народження мають захворювання, які пов'язані із Чорнобилем, і, нажаль, передалися їм у спадок від батьків. Але сьогодні, після того, як їм виповнюється 18 років, вони втрачають право на соціальний захист  та медичне забезпечення відповідно до Чорнобильського законодавства. І ми не повинні закривати очі сьогодні на цю проблему. І сьогодні разом із громадськими організаціями ми напрацьовуємо пропозиції, як надати таким молодим людям належні гарантії захисту.
Друге питання стосується вдів ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. До нас постійно звертаються жінки, які після смерті чоловіка повинні пройти "сім кіл пекла", щоб довести, що смерть чоловіка настала внаслідок хвороби, пов'язаної із Чорнобильською катастрофою. І замість того, щоб надати таким жінкам посильну допомогу, сьогодні держава, нажаль, часто залишає таких жінок без належної уваги. І я як міністр і як жінка не можу залишитися байдужою до цієї проблеми. І зараз із представниками громадських організацій ми домовилися, що доопрацьовуємо це питання, і будемо ліквідовувати несправедливість у цьому питанні.
Третє питання, над яким ми також працюємо на даний час, міністерство,  це поліпшення  роботи комісії з визначення даних про зарплату за роботу в зоні відчуження. Міністерство постійно отримує звернення від громадян з регіонів, що ці комісії працюють неефективно. Це підтверджується тим, що за період роботи цих комісій лише двомстам потерпілим були надані довідки та відповідно перерахована пенсія. Роботу комісії необхідно суттєво активізувати, особливо в тих регіонах, де проживає багато чорнобильців. І в цьому питанні я дуже розраховую на вашу активну позицію і участь громадських організацій, які би на місцях мали можливість проконтролювати роботу комісії та вчасно нам сигналізувати про ті проблеми, які там існують.
Шановні учасники парламентських слухань, для Міністерства  соціальної політики України забезпечення соціального захисту чорнобильців та соціальної справедливості в цьому питанні є одним із пріоритетних напрямів діяльності. І про це зокрема ідеться у нещодавно затвердженому плані  роботі міністерства на 2013-2015 роки. Я не буду давати обіцянок, які неможливо виконати, але я гарантую, що міністерство буде надійним партнером для тих, хто, насправді, хоче посилити соціальний захист чорнобильців, а не спекулювати цією темою. І напередодні 27-х роковин Чорнобильської трагедії...

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершити дайте.

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.  Напередодні 27-х роковин Чорнобильської трагедії я хочу щиросердечно подякувати героям-чорнобильцям, які ціною власного життя та здоров'я захистили нашу державу від атомної загрози і всім присутнім я бажаю здоров'я, благополуччя та успіхів і дуже дякую вам за увагу. (Оплески)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте.
До слова запрошується голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Володимир Іванович Холоша. Прошу.

ХОЛОША В.І.  Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати, учасники парламентських слухань! Серед усіх трагедій, які пережило людство, Чорнобильська катастрофа не має аналогів за масштабами радіаційного забруднення екологічної сфери, негативного впливу на здоров'я, психіку людей, їх соціальні, економічні, побутові умови життя.
Парламентські слухання з цієї проблематики напередодні роковин Чорнобильської катастрофи перетворилися на усталену традицію та інструмент коригування державної політики щодо підвищення ефективності виконання заходів із мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи.
Дозвольте мені зупинитися на головних питаннях, якими сьогодні опікується Міністерство екології та природних ресурсів та Державне агентство України з управління зоною відчуження, а саме: забезпечення бар'єрної функції та безпечного стану зони відчуження та Чорнобильської АЕС, поводження з радіоактивними відходами, медико-санітарного забезпечення постраждалих, радіологічного захисту населення та реабілітації радіоактивно забруднених територій.
До першочергових завдань у сфері подолання наслідків Чорнобильської катастрофи віднесено виконання заходів, передбачених відповідними законами України.
Щодо протирадіаційного захисту населення, яке проживає на забруднених територіях, законодавство включає комплекс заходів, спрямованих на зниження доз опромінення населення і створення безпечних умов його проживання.
Комплекс заходів, спрямованих на зменшення негативного впливу радіоактивного забруднення довкілля на здоров'я населення у 2012 році включав: проведення дозиметричної паспортизації 198 населених пунктів, які знаходяться на радіоактивно забруднених внаслідок Чорнобильської катастрофи територіях та сумарна паспортна доза яких за результатами дозиметричної паспортизації 2011 року знаходиться в діапазоні 0,5-1 мілізіверт чи перевищує один мілізіверт; також забезпечення контролю за рівнями радіоактивного забруднення продуктів харчування, лісових продуктів, лікарських рослин.
Спеціалістами-радіологами в 2012 році відібрано і перевірено 119 тисяч 550 проб, з яких 1,34 відсотка, на жаль, мали перевищення допустимих рівнів забруднення радіо-цезієм, у тому числі молоко, м'ясо і найчастіше це лісові гриби та ягоди.
Друге. Одним із важливих завдань мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи є комплексне медико-санітарне забезпечення постраждалих громадян. На реалізацію основних завдань за цим напрямком у 2012 році було передбачено Держбюджетом 21 мільйон 30 тисяч гривень, з яких 13 мільйонів 740 тисяч гривень – на забезпечення лікування постраждалих громадян.
На виконання доручення Президента України  з метою забезпечення соціальної політики щодо підвищення стандартів життя додатково Держбюджетом було передбачено 28,7 мільйона гривень  для забезпечення насамперед лікування громадян, інвалідність яких пов'язана з наслідками аварії на Чорнобильській АЕС.
Сума видатків у 2012 році тільки на забезпечення лікування постраждалих громадян склала 42 мільйони 440 тисяч гривень, що дозволило пролікувати у спеціалізованих лікувальних закладах понад 215 тисяч постраждалих і експертними комісіями розглянуто 9 тисяч медичних справ, надано соціальну медичну допомогу  понад 100 тисяч громадянам.
Третє. Щодо зони відчуження та зони безумовного обов'язкового відселення, то хочу нагадати, що це територія високої техногенної небезпеки площею близько 2600 квадратних кілометрів, і вона є найбільш забруднена  радіонуклідами внаслідок Чорнобильської катастрофи 1986 року.
Землі зони відчуження віднесені до категорії радіаційно-небезпечних. Радіаційна небезпека зони  відчуження для прилеглих територій визначається, в першу чергу, міграційними процесами, що включають винесення радіонуклідів  водним, повітряним та техногенними шляхами. Внаслідок цього радіаційний фактор продовжує  залишатися основним у визначенні потенційної небезпеки для населення, що проживає на прилеглих до зони відчуження територіях і населення України в цілому.
З метою об'єктивної оцінки небезпеки на території зони відчуження здійснюється постійний радіаційно-екологічний моніторинг навколишнього середовища. Засобами автоматизованої системи контролю радіаційного стану в цілодобовому режимі відстежується параметр радіаційної ситуації.
Результати екологічного моніторингу дозволяють оцінити радіаційний стан та вживати відповідні заходи. Вони публікуються в бюлетені екологічного стану зони відчуження, зони безумовного обов'язкового відселення, який видається двічі на рік та розсилається у відповідні установи і міністерства і відомства.
З моменту аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році виконано значні обсяги робіт, спрямовані  на поліпшення радіаційного стану зони відчуження, що склався після аварії. Так проведена дезактивація території площею понад 30 тисяч гектарів, зібрано та захоронено близько 1 мільйона   кубометрів радіоактивних відходів, дезактивовано понад 15 тисяч тонн матеріалів, обладнання тощо.
Зокрема, лише за  2012 рік проведено переробку та  передано на захоронення низько- та середньо-активних радіоактивних відходів, у тому числі від Чорнобильської АЕС, загальною кількістю 11 тисяч  147 кубічних метрів.
Загалом реалізація державної політики у сфері  поводження з радіоактивними відходами забезпечується в рамках  виконання завдань та заходів Загальнодержавної цільової екологічної програми поводження з радіоактивними відходами,  розробленої на період до  2017 року.
Виконання заходів програми  дозволить  досягти високого рівня  ядерної та радіаційної безпеки, створити необхідні елементи інфраструктури  для поводження з радіоактивними відходами.
Одним із ключових завдань зазначеної програми  є подальший розвиток    виробничого комплексу "Вектор". Це будівництво його першої та другої черги, що передбачає не тільки захоронення,  але і переробку радіоактивних відходів. Це дозволить розв'язати проблеми  поводження з радіоактивними відходами, які утворюються, у першу чергу, при здійсненні проекту  зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС і перетворення  об'єкту "Укриття" на екологічно безпечну систему та  тих радіоактивних відходів, які  локалізовані у тимчасових сховищах зони відчуження.
Крім  радіоактивних відходів чорнобильського  походження друга   черга комплексу "Вектор"  зможе приймати  радіоактивні відходи з атомних електростанцій  України та сховищ та комбінатів державної корпорації "Українське державне об'єднання  "Радон".
Окремо хочу зупинитися  на роботах на промисловому майданчику Чорнобильської АЕС. На теперішній час  вивантажено відпрацьоване ядерне  паливо з усіх трьох реакторів і звільнено від кондиційного палива   басейн витримки блоку  № 2. Рішенням Держатомрегулювання   блоку номер 3 надано статус об'єкта поводження  з радіоактивними відходами. Всі ці досягнення значно  підвищили ядерну безпеку  Чорнобильської АЕС.
Зняття  Чорнобильської АЕС з експлуатації  тісно пов'язано з виконанням міжнародних проектів. Для створення інфраструктури поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом перетворенням об'єкта "Укриття" на  екологічно безпечну систему реалізується чотири великі проекти, які фінансуються за рахунок міжнародних фондів і грантових коштів.
По-перше, прогрес досягнуто в реалізації проекту будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива Чорнобильської АЕС. Виконання робіт за етапом один проектні роботи завершено. 20 лютого 2013 року Державне спеціалізоване підприємство ЧАЕС отримало ліцензію Державної інспекції ядерного регулювання України на право здійснення діяльності, будівництва та введення в експлуатацію ядерної установки сховища відпрацьованого ядерного палива, що дозволяє приступити до виконання фізичних робіт за проектом. Завершення активної фази робіт згідно з контрактом планується в 2015 році.
Друге. Щодо будівництва Заводу з переробки рідких радіоактивних відходів. Зазначений проект будівництва знаходиться в стані незавершеного будівництва. Чорнобильська АЕС проводить технічне обслуговування систем, що забезпечує життєдіяльність об'єкта. Фінансування робіт здійснює Європейський банк реконструкції та розвитку за рахунок коштів рахунку ядерної безпеки, згідно з відповідною угодою про грант. 25 грудня 2012 року розпочато комплексне випробування систем об'єкту відповідно до діючого контрактного графіку. Комплексні випробовування на активному продукті мають розпочатися в листопаді 2014 року.
Третє. Щодо будівництва промислового комплексу поводження з твердими радіоактивними відходами. Контракт на будівництво комплексу поводження з твердими радіоактивними відходами, який складається з лотів 0123, завершено. При цьому лот 3 введено в експлуатацію в 2008 році. Лот 0, а також холодні випробування лотів 1 і 2 завершено в квітні 2009 року. 18 січня 2010 року укладено контракт на підтримку проведення гарячих випробувань, випробувань на активному продукті за рахунок коштів європейської комісії. І за планом графіку введення в експлуатацію промислового комплексу поводження з твердими радіоактивними відходами очікується в цьому році, в грудні.
Четверте. Щодо робіт за планом здійснення заходів на об'єкті "Укриття". Загалом із 22 завдань плану заходів щодо перетворення об'єкту "Укриття" на екологічно безпечну систему на теперішній час 17 реалізовано, 3 знаходяться в стадії реалізації, в тому числі і будівництво нового безпечного конфайменту, 2 перенесено на більш пізній період.
Згідно з існуючим контрактним графіком, узгодженим з Європейським банком і донорами, зведення сталевих конструкцій арки нового безпечного конфайменту розпочалося менше року тому, а саме 26 квітня 2012 року. За останній рік в реалізації проекту вдалося досягнути певних успіхів, а саме 24 листопада 2012 року був виконаний перший підйом конструкції арки нового безпечного конфайменту вагою 5 тисяч 300 тонн на 22 метри. Планується здійснити ще 5 підйомів, зокрема другий підйом планується зробити 20 травня 2014 року, а завершення будівництва планується в кінці 2015 року.
До проблемних питань щодо подолання наслідків Чорнобильської катастрофи у цьому напрямку, звичайно, необхідно віднести те, що у нас є на виконання законодавства, створено відповідний виробничо-господарський комплекс в зоні відчуження - підприємство, яке фінансується із державного бюджету. Проблемним є те, що обсяги заявок на бюджетне фінансування не відповідають затвердженими в державному бюджеті і така система фінансування значно ускладнює виконання обов'язкових заходів, передбачених загальнодержавними програмами.
Звичайно, на заходи для підтримання рівня безпеки в першу чергу спрямовуються кошти, а по залишковому принципу потім залишаються кошти на роботи, пов'язані з зняттям з експлуатації і з іншими перспективними роботами по програмам.
Друге. Є необхідність прискорення прийняття змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкту "Укриття" на екологічно безпечну систему на наступний період 2013-2017 роки.
Також у нас з'явилася заборгованість України за її міжнародними зобов'язаннями перед Чорнобильським фондом "Укриття" та рахунком ядерної безпеки в сумі 19 мільйонів гривень внаслідок не проведення фінансування в 2011-2012 роках, її теж треба погасити. І, звичайно, є проблемне питання, яке стосується коригування і врегулювання питання відшкодування коштів Пенсійному фонду України, виплат на доставку і виплату пенсій особам, яким вона призначена на пільгових умовах до отримання ними права на пенсію за віком. Ну, ми б хотіли, щоб це було зроблено по аналогії, як це зроблено для шахтарів.
Шановні народні депутати,  шановні учасники слухань, завершуючи доповідь, я хотів би підкреслити, що на теперішній час і в уряді, і в агентстві є розуміння, що не все вдається вирішувати так, як планується. І цьому, звичайно, є ряд і об'єктивних, і суб'єктивних причин.
Разом з тим, хочеться відзначити, що за роки, що минули з часу аварії на Чорнобильській АЕС, контрзаходи спрямовані на зменшення радіоактивного забруднення довкілля,  а також природні процеси призвели до суттєвого покращення радіологічної ситуації.
В результаті, значні території, що де-юре відносяться до радіоактивно забруднених можуть використовуватись без обмежень або захисних заходів. Зокрема, результати дозиметричної паспортизації говорять про те, що уже більшість населених пунктів, які були віднесені до територій до зон радіоактивного забруднення на теперішній час можуть бути виведені із цього статуту і не мати обмежень по радіаційному фактору.
Зазначу головне – зусиллями колективів, що працюють на території зони відчуження підтримується і буде в подальшому забезпечена стабільна радіоекологічна ситуація, ядерна радіаційна безпека.
Подолання наслідків Чорнобильської катастрофи – це не тимчасова, а розрахована на тривалий час цілеспрямована діяльність держави, яка буде здійснюватись протягом історично тривалого періоду. Для цього необхідна повна і дієва підтримка з боку центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності.
Сподіваємося на ваше розуміння, підтримку, неупереджений і об'єктивний підхід до того, що зроблено і робиться. Ми будемо вдячні за всі ваші конструктивні пропозиції. Дякую за увагу. (Оплески)

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України І.Г.КАЛЄТНІК

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Володимир Іванович. Присаджуйтесь, будь ласка.
Добрий день, шановні учасники парламентських слухань! Для доповіді запрошується заступник голови правління Пенсійного фонду України Никитенко Валентина Степанівна. Будь ласка.

НИКИТЕНКО В.С.  Шановні народні депутати,  шановні учасники ліквідації, потерпілі та присутні! Чорнобильська трагедія – це біль усього українського народу. І про це необхідно пам'ятати завжди. Пам'ятати про тих людей, які ціною  свого життя і здоров'я захистили людство від страшних   наслідків тієї  трагедії. На сьогодні  в органах Пенсійного фонду України на обліку  перебуває біля  879 тисяч осіб, потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Одним з  головних питань органів  Пенсійного фонду є забезпечення  надходження коштів та забезпечення щомісячної та в установлені дати виплати пенсії, яка розпочинається 4 числа  кожного місяця та завершується 25-го.
Відповідно до  затвердженого бюджету Пенсійного фонду України на 2013 рік на виплату пенсій, доплат,  додаткових пенсій та компенсаційних виплат за рахунок коштів Державного бюджету передбачено 7 мільярдів  919  мільйонів  198 тисяч гривень, що  в порівнянні  з  фактом 2012 року, більше на 1 мільярд 589 мільйонів 215 тисяч або на 125,1 відсотка. З  2010 роком –  більше на 2 мільярди 675 мільйонів 510 тисяч гривен.
В зв'язку з прийняттям 23 листопада  2011 року Постановою Кабінету  Міністрів (№ 1210) було вирішено питання щодо осучаснення  заробітної плати, отриманої за роботу  в зоні відчуження і з  застосуванням показника  середньої заробітної плати по Україні  за 2006 рік. Постановою також затверджений порядок визначення  заробітку, який  був отриманий 26 років назад в сучасних умовах, співвідношення заробітку,  отриманого в карбованцях до гривні та визначення коефіцієнту заробітної плати.
Передбачений підхід  відповідає  механізму, встановленому   Законом України "Про загальнообов'язкове  державне пенсійне  страхування" від      базового Закону в Україні, за яким призначено пенсії більшій категорії пенсіонерів, понад  12 мільйонів, пенсії  за віком по інвалідності та по втраті годувальника. Таким чином, передбачений Постановою  підхід,  забезпечує диференціацію   розмірів пенсій в залежності від тривалості  участі особи в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та отриманого за цей період  заробітку, збільшення розміру пенсій.
З урахуванням зазначеної постанови, органами Пенсійного фонду  України було    забезпечено проведення  з 1 січня 2012 року  перерахунки  пенсій, понад 48 тисячам інвалідів, інвалідність яких пов'язана  з виконанням робіт  по  ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та 2,3 тисячі сім'ям померлих учасників ліквідації.
Станом на 1 січня 2013 року пенсію по інвалідності призначено в розмірі фактично відшкодувань збитків отримують понад 51 тисячу учасників ліквідації та 4,8 тисяч сімей померлих учасників. Кількість пенсіонерів збільшилась за рахунок переходу з одного виду на інший. Тобто, певній категорії осіб стало доцільніше отримувати пенсію за Законом про статус і соціальний захист громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також появились і нові інваліди.
Що ж  дала постанова № 1210 учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та потерпілим? Якщо середній розмір пенсії по інвалідності станом на 1 грудня 2011 року становив 1 тисяча 803 гривні, то на 1 січня 2012 року він становив вже 3 тисячі 539 гривень. А станом на 1 січня 2013 року він вже становить 4 тисячі 81 гривню. Середній розмір пенсії по втраті годувальника станом на 1 грудня 2011 року становив 1 тисяча 787 гривень, на 1 січня 2012 року 3 тисячі 519 гривень. При цьому слід зазначити, що середній розмірі пенсії в основної частини пенсіонерів, які отримують трудові пенсії станом на 1 квітня 2013 року, становить 1 тисяча 474 гривні 55 копійок, що на 195 гривень і 11 копійок більше від розміру, який склався на відповідну дату минулого року.
Поряд з цим, було передбачено додаткову гарантію для осіб, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у 1986 році, надавши їм право обчислювати пенсію із п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати. Вперше з 1 січня 2012 року встановлено мінімальний розмір пенсійної виплати для інвалідів, учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у відсотках до прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. По першій групі він становить 285 відсотків, а це 2 тисячі. 547 гривень по другій групі, 255 відсотків, а це 2 тисячі 279 гривень. І по третій групі 225 відсотків, а це 2 тисячі 11 гривень. При цьому максимальний  розмір пенсій рівняється 10 розмірам прожиткового мінімуму встановленого для осіб, які втратили працездатність і становить на сьогодні 8 тисяч 940 гривень.
Крім того, якщо особі було встановлено пенсію за особливі заслуги перед Україною, то її виплата здійснюється понад зазначений мінімальний розмір пенсії. З 1 січня 2012 року також були збільшені розмір додаткових пенсій інвалідам ліквідатора, а членам сімей померлих учасників ліквідації розміри компенсаційних виплат.
Іншим категоріям потерпілого населення перерахунки пенсій у зв’язку з підвищенням розмірів пенсійних виплат інвалідам інвалідність яких пов’язана з впливом аварії на ЧАЕС, а це на 70 відсотків порівняно з  2011 роком розмірів додаткової пенсії були забезпечені з 1 липня 2012 року.
Крім цього у зв’язку з зростанням протягом 2012 року прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, були проведені п’ять разів перерахунки пенсій та з 1 січня 2013 року.
На виконання соціальних ініціатив Президента України та відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2012 року (№ 327) про підвищення рівня соціального захисту населення органи Пенсійного фонду провели перерахунки пенсій 12,9 мільйони пенсіонерів або 94,2 відсотка від їх загальної кількості, в тому числі і потерпілому населенню 762 тисячам, які отримують пенсії за віком по інвалідності та по втраті годувальника призначених на загальних підставах.
У зв’язку з осучасненням заробітної плати та підвищеннями розміру пенсій не менше ніж на 100 гривень, а особам, які не мали стажу, чоловіки 25 років, жінки 20, на 50 гривень, середній розмір підвищення становив 134 гривні 44 копійки. Загальний розмір підвищення внаслідок проведених перерахунків протягом 2012 року в середньому становить 214 гривень.
Суттєво змінився і розподіл пенсіонерів за розмірами пенсій. Якщо в 2011 році пенсії в розмірі до тисячі гривень одержували  7 мільйонів 575 тисяч, то в 2012 році –  2 мільйони 428 тисяч осіб.
Тобто така  кількість пенсіонерів зменшилась втричі. Виплата пенсій у підвищених розмірах була забезпечена протягом 2012 року та протягом першого кварталу 2013 року і виплата пенсій проводиться в установлені терміни в квітні місяці. На виплату пенсій було використано в 2010 році – 5 мільярдів 243 мільйони, в 2012 році – 6 мільярдів 330 мільйонів. Поряд із тим були проведені перерахунки пенсій інвалідам, учасникам ліквідації на ЧАЕС та забезпечена виплата пенсій за кордон в 2010 році на суму 1 мільйон 601 тисяча, в 2011 році –  на 1 мільйон 779 тисяч, в 2012 році –  на 2 мільйони  13 тисяч.
Однією з головних проблем при проведенні перерахунків пенсій в розмірах фактичних відшкодувань збитків було питання надання документів про місце та тривалість виконання роботи в зоні відчуження, а також проведення оплати праці за цей період. Оскільки за моменту аварії минуло вже 26 років і за цей час  багато підприємств, установ і організацій було ліквідовано, реорганізовано та інше.
В зв’язку з  чим наполягання  громадських, чорнобильських організацій було прийнято дві постанови Кабінету Міністрів номер 685 та 886 стосовно утворення комісії, які надали повноваження по  визначенню даних про заробітну плату грошове забезпечення за період роботи або служби в зоні відчуження 1986-1990 роках.
Станом на 1 квітня на розгляді в судах, в тому числі апеляційних та касаційному перебуває 346 тисяч справ за позовами постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи на загальну суму 4,9 мільярда гривень. 
Внаслідок  законодавчого врегулювання у 2011 році розміри пенсійних виплат особам, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, Закон про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2011 рік", Постанови уряду від 23 липня 2011 року (№ 745),  Рішення Конституційного Суду України від 26 грудня 2011 року   та від 25 січня 2012 року у 2012 році кількість позовів щодо пенсійного забезпечення порівняно з  2011 роком зменшилась. Це ще раз підтверджує, що прийнята Постанова Кабінету Міністрів України номер 1210 дала позитивний ефект, оскільки після перерахування розмірів пенсій у більшості учасників ліквідації аварії на ЧАЕС вони стали більше, чим розміри пенсій, встановлені статтею 54-ю… (Шум у залі)
При цьому  слід зазначити, що рішення судів у багатьох випадках приймалося всупереч чинному законодавству, всупереч  здоровому глузду, оскільки розміри пенсій по інвалідності встановлювалися понад 25-30 тисяч, а виплати сягали  800 і понад мільйон. Але це – дійсність. (Шум у залі)
З 1 січня 2013 року набрав чинності Закону України "Про гарантії держави щодо виконання судових рішень", який визначає особливості виконання судових рішень, боржником  за яким є державний орган. Пенсійний фонд України разом з Міністерством соціальної політики працює в даний час над вирішенням питань поетапного відшкодування заборгованих сум.
За дорученням уряду у 2012 році Державною фінансовою інспекцією та правоохоронними органами в результаті тематичних перевірок виявили майже дві тисячі випадків фальсифікації документів для отримання статусу ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС або постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи. Всі з великою відповідальністю відносять до учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, але розуміємо, що особам, які безпідставно попали до цієї категорії, нема місця серед вас. А тому до питання надання відповідного статусу необхідно підходити з великою відповідальністю.
Пенсійний фонд разом з Міністерством соціальної політики України та громадськими чорнобильськими організаціями, я тут бачу дуже багато знайомих облич, постійно працюють над удосконаленням пенсійного забезпечення потерпілого населення внаслідок Чорнобильської катастрофи. 
В даний час опрацьовується питання можливості перерахунку пенсій у зв'язку з осучасненням заробітної плати з урахуванням середньої заробітної плати за 2007 рік, для цього здійснені відповідні розрахунки і інші питання, прийняття яких можливе за результатами роботи першого півріччя, як наголошувала Наталя Юріївна.
Я хочу також напередодні 27-ї річниці трагедії, Чорнобильської трагедії побажати насамперед вам здоров'я і саме головне, все, те що ви плануєте, щоб у вашому житті сталося, хай стається. Дякую за увагу. (Оплески)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо. Присаджуйтесь, Валентина Степанівна.
До доповіді запрошується заступник міністра охорони здоров'я Толстанов Олександр Костянтинович, будь ласка. Підготуватися голові комітету Сех Ірині Ігорівні.

ТОЛСТАНОВ О.К.
Шановні народні депутати, шановні члени уряду, шановні учасники парламентських слухань!  За кількістю постраждалого населення, за кількістю евакуйованого та відселеного, за розмірами радіоактивно забруднених територій, за соціально-економічними та медичними наслідками Чорнобильська катастрофа перевищила  всі відомі у світі радіоекологічні катастрофи та ситуації.
За 27 років, які минають, вже чітко визначилися основні групи населення, які потребують пріоритетної державної, особливо медичної уваги. Це в першу чергу особи, які були дітьми та підлітками у віці від нуля до 18 років на момент аварії і отримали опромінення щитовидної залози. Це ліквідатори, які працювали на проммайданчику в 1986-1987 роках. Це населення, яке  проживає на забруднених територіях.
Станом на кінець 2012 року прооперовано 7 тисяч 660 осіб, яким на момент аварії було від нуля до 18 років з морфологічно підтвердженим діагнозом – рак щитоподібної залози, серед яких чотири тисячі 480 були у дитячому віці від нуля до 14-и, 1569 – у підлітковому віці. Підвищення частоти раку щитоподібної залози зареєстровано і опромінення і у дорослих, які евакуйовані в Прип'яті та із 30-кілометрової зони, у учасників ліквідації наслідків аварії першого, так званого "йодного періоду".
У період з 1990-го по 2012 рік частота раку щитоподібної залози у групах постраждалого населення помітно перевищувала середні показники по Україні. Захворюваність на цю патологію учасників ліквідації наслідків аварії у 1986-у і 1987-у роках була у п'ять разів вища очікуваного рівня, у евакуйованих – у 4,3 рази, у жителів радіоактивно забруднених територій – у 1,3 рази.
У групі ліквідаторів 238 осіб у 1986 році перенесли гостру променеву хворобу. На жаль, 28 з них померли. На сьогодні достовірно підтверджено залежність рівнів захворюваності на хвороби щитоподібної залози, серцево-судинні органи, органи травлення, новоутворення, психічні розлади від розміру отриманого опромінення у ліквідаторів з дозою опромінення понад 250 мілізівертів. Рівень захворюваності у учасників ліквідації аварії у півтора-два рази перевищує відповідні показники дорослого постраждалого населення та інших груп первинного медичного обліку за рахунок насамперед хвороб ендокринної, нервової системи, а також системи кровообігу і хвороб органів травлення.
Якщо брати дитяче постраждале населення, спорі гаються аналогічні тенденції до погіршення стану здоров'я. Показник визнаних хворими в порівнянні з 1987 роком збільшився у два з половиною рази. У 2000 році він становив 76,15 відсотка, а з 2005 року до 2012-го він зберігається на рівні 77,1 відсотка.
За останні 5 років спостерігається незначна стабілізація показників захворюваності дитячого населення, що характеризується насамперед за рахунок підвищення хвороб органів дихання, які завжди посідали перше місце в структурі дитячої захворюваності, а також за рахунок незначного зростання вроджених вад, а також отруєнь.
Слід визначити, що показники захворюваності потерпілих дітей за такими класами, як хвороби органів травлення, нервової системи, ендокринної, а також системи крові та кровотворних органів. На стан здоров'я постраждалих дітей також впливають багаторічні опромінення малими дозами, особливо у найбільш постраждалих областях України, такій як Київській, Житомирській, Волинській, Рівненській, Чернігівській, де за результатами щорічного  радіаційного контролю продуктів харчування місцевого походження і на сьогодні у 12-18 відсотках досліджень проб м'ясо-молочних продуктів, а також у 30 відсотків продуктів лісу фіксується перевищення допустимих рівнів  вмісту   радіонуклідів цезію-137.
Під наглядом закладів охорони здоров'я на початок 2013 року знаходилось 2 мільйони 106 тисяч 77 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Автоматизований моніторинг стану здоров'я та персональний облік постраждалих здійснюється системою державного реєстру України осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Централізоване керування та адміністрування єдиною розподільною базою даних цього реєстру, а також   гарантоване збереження даних та доступ користувачів до банку даних сьогодні забезпечує державна установа "Український центр інформаційної технології та національного реєстру" Міністерства охорони здоров'я України.
Станом на 1 квітня 2013 року інформація про 2273 993 чоловіки знаходиться в автоматизованому вигляді на базі даних державного реєстру. З них інвалідів-ліквідаторів  24 946, евакуйованих – 30 70 тисяч 517, проживаючих на радіоактивно забруднених територіях 667 тисяч. Народжених від 1-4 категорії дорослих 160… один мільйон 600… 168 тисяч  дітей 102 тисячі.
Крім цього зберігається інформація на 270 тисяч 242 померлих чоловіки.
Значним недоліком функціонування державного реєстру на сьогоднішній день, на жаль, залишається застаріла технічна база цього реєстру, адже створення та функціонування якого  розпочалося в 1997 році, а стрімкий розвиток сьогоднішніх комп'ютерних технологій, Інтернет призвели до морального застаріння комп'ютерної  техніки, якою свого часу був забезпечений цей реєстр.
Слід зазначити, що для забезпечення надання медичної допомоги постраждалим сьогодні задіяна практично вся мережа медичних закладів починаючи з районних поліклінік і закінчуючи клініками науково-дослідних інститутів, інститутів Національної академії медичних наук України, що складається  цифра – понад  300 закладів. Крім того,  ліжкова потужність у спеціалізованих закладах сягає понад 3 тисячі.
Постановою Кабінету Міністрів   номер  1218 затверджено перелік спеціалізованих медичних закладів, що забезпечують лікування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, всього цих закладів 37, зокрема, такий, як державна установа "Національний центр радіаційної медицини" Національної медичної академії  наук, майже всі обласні клінічні   лікарні, державні заклади спеціалізованого диспансерно-радіаційного захисту   населення МОЗ України та обласні спеціалізовані диспансери радіаційного захисту в Харківській, Рівненській, Сумській, Чернігівській та Київський міський.   Це дало змогу  підвищити обсяги  охоплення постраждалих  профілактичними медичними  оглядами з 92 відсотків до 95.  Обсяги охоплення профілактичними  медичними оглядами учасників ліквідації становить 96,7 відсотка. Амбулаторним лікуванням на сьогодні  охоплюється 89 відсотків із всіх постраждалих, із тих, хто потребує лікування, вибачте. А у структурі надання медичної допомоги  постраждалих стаціонарне лікування складає 23  відсотки.
Станом на  1.04, тобто  на 1 квітня 2013 року  в установах системи  експертизи по встановленню причинного зв'язку хвороб інвалідності і смертю з діючим … опроміненням та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на ЧАЕС було розглянуто понад 295 тисяч 805 медичних справок. Лише у 2012 році такими  комісіями було розглянуто 9 тисяч 744 медичних справок. Причинний зв'язок хвороб, смерті підтверджено у 67,6  випадків.
На виконання пункту 3  постанови номер 1210 від 2011 року з метою оптимізації систем проведення експертизи  спільним наказом МОЗ України та Міністерства надзвичайних ситуацій кількість експертних комісій   по встановленню  причинного зв'язку з захворюванням  з впливом іонізуючого опромінення дорослому населенню була скорочена до трьох: центральна міжвідомча, донецька та львівська  регіональна   і дві дитячих: центральна дитяча спеціалізована і Рівненська спецЛКК.
Основними хворобами, які визначаються пов'язані з наслідками аварії на ЧАЕС, на сьогоднішній день залишаються онкологічні та цереброваскулярні хвороби, захворювання системи кровообігу та нервової системи. У дітей це онкопатологія та вроджені вади розвитку.
Значна кількість розгляд справ за весь період до 2012 року припадає, припадає до 2012 року, а саме 45 тисяч 258 таких справ. По 37 тисячам 306 із тієї цифри, що я вам доповів раніше, прийнято позитивне рішення.
Причинний зв'язок інвалідності з наслідками Чорнобильської катастрофи у 2012 році встановлено у 6 тисяч 212 дорослих осіб. А показник первинно визнаних інвалідами становив 29 на 10 тисяч населення. Серед причин інвалідності це на першому місці хвороби системи кровообігу, злоякісні новоутворення і хвороби нервової системи.
Показники смертності постраждалих контингентів за останні роки дещо збільшились за рахунок всіх груп первинного нагляду. Надалі зростає смертність ліквідаторів. З 12,6 ….. в 1997-му до 20,03 в 2012 році.
Міністерством було проведено роботу з перегляду нормативно-правових актів з питань відповідності системи проведення експертизи із встановленням причинного зв'язку хвороб з дією іонізуючого опромінення та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС сучасному рівню знань з радіаційної медицини та клінічній радіобіології.
Шановні учасники парламентських слухань! Україна не завжди належала до країн з пріоритетним розвитком ядерної енергетики. Застосування ядерних технологій супроводжувалось неконтрольованим збільшенням опромінення персоналу та населення при відставанні медичного захисту. Найдраматичним прикладом такого відношенням стала Чорнобильська катастрофа.
Населення, яке отримало опромінення від штучних джерел іонізуючого опромінення в Україні, можна поділити на 3 основні групи. Персонал та пожежні ЧАЕС, військові учасники ядерних випробувань в колишньому СРСР з діагнозом гостра променева хвороба, інші групи постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Оперативний персонал діючих атомних електростанцій, персонал 30-кілометрової зони, а також персонал, зайнятий на роботах у перетворенні об'єкту "Укриття" в екологічно безпечну систему, а також персонал заводів, шахт, ядерно-паливного циклу та населення, яке проживає в зонах атомних електростанцій, урановидобувних та уранопереробних підприємств та їх сховищ.
Проте розвиток галузі можливий тільки при застосування міжнародно визнаних технологій та досвіду радіаційного та медичного захисту населення. Такий досвід в Україні отримано під час ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Цей досвід є на сьогоднішній день унікальним для всього світу і є пріоритетним міжнародним надбанням України.
А саме, це вивчення основних закономірностей міграції радіонуклідів, це дострокове вивчення впливу дозоформуючих радіонуклідів, це проведення моніторингу тих осіб, які постраждали внаслідок катастрофи. Це вивчення закономірності розвитку та перебігу хвороб, смертності від захворювань, які визначають стан здоров'я внаслідок, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Це розробка відповідних медичних засобів, які спрямовані на пом'якшення негативних наслідків. Це вивчення факторів ризику, це удосконалення існуючих нових економічних і малоінвазивних методов диагностики, лікування та реабілітації. Це розроблення комплексних принципів оцінки ефективності заходів щодо подолання наслідків. Це гострі ефекти: гостра променева хвороба, фатальні ефекти в загальній популяції, опромінення у значно менших дозах, радіаційно індуковані катаракти в учасників ліквідації аварії на ЧАЕС і підвищений ризик катаракти у осіб, яких опромінення було у дозах, що перевищили 0,25 грей. Рак щитоподібної залози в осіб, опромінених йодом 131 у молодому віці, а також підвищений ризик лейкемії.
Система охорони здоров'я, її лікувально-профілактичні заклади і медичні працівники будуть робити все максимально, щоб забезпечити хворих, які мають статус постраждалих від Чорнобильської катастрофи. При цьому слід зазначити, що коштів з державного та місцевих бюджетів не вистачає для повного забезпечення потреб постраждалих ефективним лікуванням, а видатки на пільгове забезпечення постраждалим сьогодні на рівні 85 відсотків.
Такі негаразди негативно позначаються на моральному становищі постраждалих, затримують терміни отримання медичної допомоги, збільшують, безумовно, кількість звернень  до центральних органів виконавчої влади.
На завершення дозвольте мені запевнити вас, шановні народні депутати,  шановні учасники слухань, що міністерство і надалі буде докладати всі ті зусилля, щоби підтримати здоров'я тих громадян, яке, на жаль, було втрачено. Дякую за увагу. (Оплески)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Присаджуйтесь.
Для співдоповіді запрошується голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Сех Ірина Ігорівна. (Оплески)
 Будь ласка.

16:08:08
СЕХ І.І.
Шановні учасники парламентських слухань, дякуємо за те, що ви є тут в цьому залі. Дякуємо за вашу активну громадянську позицію. 27 років минуло з дня страшної аварії.
Один рік минув після наших останніх слухань парламентських, які відбувалися у цій залі сесійній. Члени комітету проаналізували, що ж зроблено за рік часу? Як наші, ваші і тисячі людей рекомендації виконуються?
З ваших рекомендацій, які були напрацьовані лише одна третя з великою натяжкою, можна сказати, що вони частково, на жаль, виконуються. Решта – нулі, нулі і нулі. 
Я дуже хочу, щоб сьогоднішня наша робота, враховуючи те, що сьогодні в нас і присутні представники уряду, присутня громадськість, чорнобильська громадськість, яка вболіває, сьогоднішня наша розмова  не була просто говорильною. Хочемо бачити результати серйозні і вагомі результати.
Проблеми Чорнобильської катастрофи є на порядку денному комітету під номером 1. Перше засідання комітету було саме на Чорнобильську атомну електростанцію, виїзне засідання. І, на жаль, ми бачили ситуацію, що виконання  робіт на майданчику Чорнобильської АЕС досі не можна вважати задовільними. Хронічне недофінансування не дозволяє виконувати необхідні роботи зі зняття з експлуатації   енергоблоків Чорнобильської  АЕС. Ускладнює супровід міжнародних проектів та загалом є недостатньо ефективним витрачанням  бюджетних коштів.  Оскільки  і через   12 років після остаточної зупинки  станції основні витрати йдуть на підтримку безпеки станції, а не зняття її з експлуатації.
Слід зазначити, що термін виконання першочергових заходів щодо зняття  з експлуатації  Чорнобильської АЕС та перетворення  об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну  систему, запланованих на  2009-2012 роки, згідно  з Законом про загальнодержавну  програму зняття з експлуатації  Чорнобильської АЕС, та перетворення об'єкта  "Укриття" на екологічно безпечну систему  вичерпано, а проблеми  не вирішені.
Буду керуватися фактами. Маю зараз в руках висновки Рахункової палати  про результати аудиту, які проведені. Будівельно-монтажні  роботи на об'єкті сховище відпрацьованого ядерного   палива,  СВЯП-2, фінансування якого  здійснюється з врахунком   ядерної безпеки,  не відновлено. Консорціум "Наварка", який відповідно до укладеного контракту,  забезпечує будівництво нового  безпечного конфайменту, у своїх звітах знову зазначає про відставання в завершенні робіт за даним проектом  майже на рік. Термін  введення  в експлуатацію заводу з переробки рідких радіоактивних відходів,  фінансування якого також здійснюється  за рахунок ядерної безпеки, в  черговий раз перенесено.
Не визначені й досі терміни спорудження  промислового комплексу поводження з твердими радіоактивними відходами, фінансування  якого здійснюється за рахунок коштів  Європейської   комісії. Продовжується  перенесення термінів введення в експлуатацію і пускового  комплексу "Вектор", фінансування якого здійснюється   за рахунок коштів Державного бюджету України. Загальний  строк відставання  в реалізації проекту майже 14 років.
Отже, ми бачимо, які є серйозні проблеми.
Передбачених державним бюджетом України на 2013 рік коштів у розмірі  723 мільйони гривень недостатньо для виконання першочергових робіт по забезпеченню ядерної і радіаційної безпеки зупинених енергоблоків. Забезпечення мінімального рівня пожежної та загальнопромислової безпеки, а також заходів щодо підготовки до зняття з експлуатації енергоблоків. Додаткова потреба складає 409 мільйонів гривень. Потребує вирішення питання відшкодуванню Пенсійному фонду України витрат на доставку пенсій та питання призначення пенсій працівникам зони відчуження, що працюють у шкідливих умовах за списком номер один.
Ще у 2010 році завершився термін дії загальнодержавної програми подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. На протязі чотирьох років переноситься термін подання на розгляд Верховної Ради України нової загальнодержавної програми подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. У заходах проекту загальнодержавної програми подолання Чорнобильської катастрофи на 2014-2019 роки необхідно передбачити вирішення проблем поліпшення медичного забезпечення, оздоровлення громадян, придбання для них ліків комплексного, соціально-економічного розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС та міст компактного переселення громадян, забезпечення житлом, радіаційного захисту, інформування про радіаційний стан територій, наукового забезпечення робіт та інформаційних систем. Я наголошую, що програма запрацювала з 2014 року, Верховна Рада України повинна її прийняти на поточній сесії. А на сьогодні ще навіть не внесено на розгляд Верховної Ради відповідний документ. Так і залишається не виконана Постанова Верховної Ради про стан заходів і перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи від 18 квітня 2008 року (№ 276) в частині доручення Кабінету Міністрів України щодо прискорення внесення на розгляд Верховної Ради України проектів законів України про внесення змін до Закону України про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з метою реформування системи соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської  катастрофи без зниження досягнутого рівня соціального захисту. Та про внесення змін до Закону України "Про правовий режим територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи" з метою створення правових механізмів стимулювання сталого розвитку цих територій, активізація виробничої діяльності та підвищення інвестиційної привабливості.
На сьогодні неузгодженість положень Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" та актів Кабінету Міністрів виданих на забезпечення його виконання щодо розмірів компенсаційних виплат доплат та допомоги нівелює дію закону. Прямі норми Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" підміняються постановами Кабінету Міністрів. У законодавчій базі, норми Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" викладені в редакції розділу 2 Закону про державний бюджет на 2008 рік та про внесенням змін до деяких законодавчих актів України. Положення якого визнано рішення Конституційного Суду від 22 травня не конституційним, до цього часу не відновлено дії норм закону про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи в редакції 28 грудня 2007 року.
5 липня 2012 року Верховна  Рада прийняла Закон про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо забезпечення санаторно-курортними путівками. Ми бачимо, що до того часу чорнобильці не мають можливості санаторно-курортного лікування, лише тиждень тому розроблено відповідне положення.
В Україні гостро стоїть вирішення питання житлового забезпечення, близько 38 тисяч сімей постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них близько 10 тисяч сімей інвалідів чорнобильців. У населених пунктах Житомирської області, відселених до зони безумовного обов’язкового відселення, проживають 460 сімей, з них 103 сім'ї, в яких є неповнолітні діти. 
І також, знаєте, як кажуть, "кому   війна, а кому мати рідна". І факти, які отримав комітет, саме  висновки – висновки державної фінансової інспекції, які аналізували ефективність  використання коштів на забезпечення житлом  чорнобильців, заставляють нас дуже серйозно задуматися. Цитую: "Неправомірність дій керівництва Міністерства надзвичайних ситуацій України в частині використання коштів Державного бюджету України, виділених на  виконання окремих бюджетних програм щодо придбання квартир для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, відсутність внутрішнього контролю за виконання умов договорів та стану претензійної роботи призвели до недоотримання громадянами квартир на суму 82 мільйони гривень.
На даний час на квартирному обліку (я вже казала) перебуває близько 38 тисяч осіб,  які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. В  2011-2012 роках забезпечено житлом лише 555 громадян.
Водночас ревізією у Міністерстві надзвичайних ситуацій, проведеною у 2011 році, перевірено використання коштів на придбання квартир та встановлено, що у попередні роки ряд договорів не  виконано, а громадян житлом не забезпечено.
Міністерством не проводилося претензійно позовна робота, внаслідок чого бюджету задано матеріальної шкоди на загальну суму 43 мільйони гривень. І є серйозні претензії до тих суб’єктів, які виконували  відповідні роботи.
І, на жаль, 2011-2012 роках від вказаних суб’єктів господарювання жодної квартири не одержано і кошти не повернуто. Ми говоримо лише про офіційні цифри, про цифри ті, які є, а скільки людей навіть не стоять на квартирному обліку, а гостро потребують покращення  житлових умов.
Я хочу вам назвати приклад,  який може бути типовим. До мене як до голови комітету на прийом прийшов наш чорнобилець, який  тут є, у цій залі, він є на візочку, інвалід, і він звернувся посприяти, оскільки роками по всіх кабінетах владних ходить, стукає поміняти квартиру йому з другого на перший, щоб влада державна і різна, інша, представницька, йому в цьому допомогла. Це роками! Ви знаєте, і я, голова комітету, звернулася до Київської міської державної адміністрації, і мене просто відправили дуже далеко. (Оплески) І в моїй особі тисячі чорнобильців, які на цих інвалідських колясках, вони не можуть просто з'їхати і побачити світ Божий на вулицю.
Тому якщо ми не вирішимо проблему ось того інваліда на візочку, якому потрібно не дати квартиру, а поміняти, просто посприяти, допомогти, то про які ми великі вирішення великих проблем будемо говорити?
Тому відповідь є заступника  голови Кучука Київської міської державної адміністрації. Дуже вона цікава, і варто її поширити, щоб бачили обличчя наших героїв.
Власне, потребує значного покращення медичне забезпечення постраждалих, право на  безоплатні медикаменти часом залишаються тільки  на папері. Не зважаючи на зростання цін на ліки, фінансування видатків з Державного бюджету  не збільшується. Назріла необхідність реформування системи забезпечення ліками громадян, які постраждали. Одним із шляхів вирішення може стати прийняття Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне медичне страхування".
Одним з проблемних питань є виплата компенсації сім'ям з дітьми та організація безоплатного харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. У дошкільних та шкільних закладах на територіях радіоактивного забруднення не забезпечено харчування потерпілих дітей відповідно до фізіологічних норм. Харчування потерпілих дітей за державні кошти в навчальних закладах, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, забезпечується у межах виконання 30 відсотків медичної норми, затвердженої постановою Кабінету Міністрів. Це при тому, що згідно з результатами щорічної диспансеризації встановлено, що серед дітей, які народилися від учасників та постраждалих у наслідок Чорнобильської катастрофи,  визнано здоровим лише кожну п'яту дитину.
Шановне товариство, дякуємо за вашу позицію, завдяки тому, що ви багато пишете, завдяки тому, що ви не покладаєте рук, що ви не втомилися від тої багаторічної, 27-мирічної боротьби, не даєте...
(вимкнений мікрофон)
… обов'язково мати позитивний ..........................
 Дякую вам всім. Сили, здоров'я, перемоги! (Оплески)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Присаджуйтесь, Ірина Ігорівна.
Переходимо до виступів від депутатських фракцій.
Слово для виступу від фракції Партії регіонів надається народному депутату Глазунову Сергію Миколайовичу. Підготуватися Павловському Андрію Михайловичу.

16:23:53
ГЛАЗУНОВ С.М.
Шановні учасники парламентських слухань!  Я хотів би почати свій виступ з слів відомого вченого Володимира Вернадського: "Настане час, коли людина опанує атомної енергію, джерело такої сили, що дасть їй змогу вибудовувати життя за власним бажанням. Це може статися за сторіччя, однак, зрозуміло, що це неминуче. Чи здатна людина скористатися цією силою, спрямувати її на добро, а не на самознищення? Чи доросла вона до вміння використовувати цю силу, яку рано чи пізно дасть їй наука?".
Чорнобильська катастрофа стала суворим вироком готовності держави до реагування в складних радіаційних умовах. Чи була готова держава до таких катастроф? Дати однозначну відповідь – це обманювати себе. Заради об'єктивності необхідно підкреслити неочікуваність, унікальний характер та масштаби катастрофи, до якої не була готова жодна країна світу.
За роки незалежності Україна втратила і продовжує втрачати колосальні кошти на подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. А який результат? Яка економічна і соціальна ефективність цих видатків? Цього ніколи ніхто не підраховував.
У 1991 році було прийнято Закон України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Для постраждалих громадян встановлено близько 50 видів пільг, компенсаційних виплат, доплат і допомог, фінансування яких здійснюється за рахунок бюджетних коштів.
При розгляді проектів чорнобильських законів на сесії Верховної Ради УРСР у лютому 1991 року зверталася увага на те, що кошти на реалізацію закону передбачалося отримати з союзного бюджету, зменшивши з 1 квітня 1991 року відрахування до союзного бюджету коштів, необхідних для фінансування комплексу робіт і заходів по ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.
При прийнятті закону не передбачалося фінансування за рахунок бюджету України. Після здобуття Україною незалежності весь тягар витрат на подолання наслідків Чорнобильської катастрофи ліг на бюджет молодої держави, але не відбулося головного: не було здійснено аналізу здатності досягти мети у визначені терміни з використанням визначених ресурсів.
З часу прийняття закону до нього було внесено більше 40 змін та доповнень. Слід визначити, що значну частину заходів, започаткованих на виконання вимог чорнобильських законів, не було доведено до кінця, вони не досягли очікуваних результатів, і тому є кілька причин. Чорнобильський закон ніколи не виконувався більше ніж на 57 відсотків у вартісному еквіваленті в перші роки після його прийняття і близько 10 відсотків в останні роки. І це при тому, що чисельність постраждалих із року в рік значно зменшується: з 1992 року більше ніж на 1 мільйон чоловік, - а бюджетне фінансування зростає.
Чому ж ніхто не бив на сполох? На мою думку, через недостатню наукову обґрунтованість кінцевої мети діяльності з подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, завдань, що мають бути виконані для її досягнення, шляхів виконання постановлених завдань, визначених для їх виконання термінів та ресурсів, а також відсутність будь-якої стратегії у комплексному вирішенні питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи і системності бачення чорнобильських проблем.
Найбільша невизначеність завжди існувала в питанні державного управління у сфері подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Десятиліттями розпорошували проблему по різноманітних міністерствах і відомствах, робили експерименти, а сьогодні і крайнього не знайдеш. Хотіли як краще, а вийшло як завжди.
Найяскравіший приклад втрати керованості у вирішенні чорнобильських проблем, це пенсійне забезпечення. Так і не зрозуміло, що заважало всім урядам підготувати та внести на розгляд Верховної Ради України урядовий законопроект, у якому були б збалансовані соціальна і економічна доцільність та економічні можливості держави.
Залишається питання і до Верховної Ради, народних депутатів України.  Законодавче забезпечення процесу ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи помітно відстає від реалій життя. Перманентні політичні парламентські кризи не сприяють підвищенню ефективності законодавчої діяльності та парламентського контролю. Необхідно почати діяти на основі консолідації зусиль експертного середовища, виконавчих та законодавчої влади, мобілізації інформаційних ресурсів. Сьогодні це може бути здійснене лише у випадку, якщо всі учасники процесу визнають  необхідність  змін. Держава втомилася від політичної війни, яку можна без перебільшення назвати політичною катастрофою. Необхідна кропітка, вольова цілеспрямована робота.
Дякую за увагу. 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Сергій Миколайович.  До слова запрошується для виступу Павловський Андрій Михайлович. Підготуватися Аверченку Сергію Миколайовичу, народний депутат України.

16:28:37
ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.
Доброго дня! Вітаю вас, шановні! І багато бачу знайомих облич тих людей, які стояли тут ще рік-два тому, захищали свої елементарні соціальні права, які брали штурмом цю Верховну Раду, коли провладні депутати бігли від народу, ховаючись по підземним переходам, щоб тільки не  побачитися обличчя з обличчям з тими чорнобильцями.  (Оплески)
 Ітак бачу лиця тих чорнобильців і взагалі вас "чорнобильці" називають  і тих, хто відав своє життя, здоров'я на ліквідацію тієї страшної катастрофи, врятував нашу країну і тих, дійсно, хто безвинно постраждав, піддався тому страшному впливу радіації, є інвалідом і постраждалі покоління діти. І разом з тим ця гостра спочатку техногенна катастрофа поступово переходить в гостросоціальну, на жаль. Чому гостросоціальну? Тому що держава, на жаль, тим людям, які її врятували хто  постраждав від цієї катастрофи, зараз не може забезпечити  той належний, достойний рівень і  медичного забезпечення, і лікування, і, нажаль, навіть виплати пенсії не можуть.
Ми пам'ятаємо    те ганебне розпорядження  пана Азарова за номером  63, який він  заборонив виконувати судові рішення  про виплату вам пенсій і соціальної допомоги, чорнобильці. (Оплески)  І це, до речі, є перевищення службових повноважень, бо Прем'єр-міністр не може заборонити виконувати рішення судів. (Оплески)
 І, до речі,  365 стаття чекає  на Азарова, хай Наталка Королевська це йому передасть. Він наступний там, Качанівська колонія його очікує. (Оплески)
 І я хочу зазначити,  дійсно,  пройшли важкий шлях, у тому числі і закалились у цій боротьбі захисту своїх соціальних  інтересів. Але, на жаль, уряд, якщо тоді ви протестували проти ганебного закону, який призупиняв дію соціальних пільг, обмежував  соціальній виплати чорнобильцям, афганцям,  дітям війни, ще тринадцяти категоріям громадян,  тоді вони не змогли, ви не змогли  його прийняти, то вже у бюджеті  на цей рік уряд Азарова, Партія регіонів  протягнули ганебні норми, і ви знаєте,  що  4 пункт Перехідних положень  Закону про Державний бюджет  фактично обмежує дію законів про  соціальний захист, у першу чергу, чорнобильців, постраждалих… Там  написано так: ці пенсії, соціальні допомоги у повному обсязі будуть виплачуватися тільки  тоді, коли  держава на них буде мати кошти. А держава завжди буде казати вам, чорнобильці: "Вибачте, грошей на вас нема". Ви по остаточному принципу йдете.
Зате на свої адміністрації, дачі, на мільярд гривень  один   тільки Янукович утримується у нашій державі. Вдумайтесь, на утримання  однієї  людини, яка називається Президент Янукович, держава витрачає  більше мільярда гривень, а  чорнобильцям кажуть, що  там на доплату у минулому році  там пенсії, все 4 мільярдів, здається,  тоді  не вистачало. Держава каже, їх немає де взяти.  Да скоротіть  виплати, витрати на прокуратуру, на продажні суди і у вас з'являться ці кошти. (Оплески)
Я вам хочу сказати. Не вірте нікому, жодному чиновнику, який каже, що немає грошей, особливо на соціальну допомогу чорнобильцям. Гроші є! По-перше, як кажуть люди, треба менше красти. Або треба їх перекидати з утримання бюрократичного апарату дійсно на ті соціальні проблеми, які є.
Я думаю, що легше всього закликати, як робить Партія регіонів, давайте працювати, давайте все. А чорнобильці вже відпрацювали! Віддали здоров'я і життя! Який результат? Тому, друзі, я думаю, що треба вам дійсно об'єднуватись. Створювати дійсно незалежні організації чорнобильців. І такі організації вже з'явились в результаті ……, які будуть насправді захищати ваші інтереси.
Тому що, на жаль, деякі керівники офіційних організацій, які повинні піклуватись про чорнобильців, вони під час переговорів з урядом зайняли відверто штрейхбейкерську позицію! (Оплески) І ми знаємо того Андрєєва, якого перебирати не хотіли чорнобильці, а пан Клюєв привіз донецьких бандюків! (Оплески)
І тому чорнобильці, робіть підтримку незалежним організаціям. І ця влада, кримінальна по своїй по суті, по своєму походженню, нічого, крім тиску, вулиці, народу не розуміє. Я думаю, що, на жаль, боротьба не припинена. І треба готуватись до весняних…. (Оплески)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні учасники парламентських слухань! Слово для виступу від фракції Політичної партії "УДАР Віталія Кличка" надається народному депутату Аверченку Сергію Миколайовичу. Підготуватися Мартинюку Адаму Івановичу.

16:34:05
АВЕРЧЕНКО С.М.
Доброго дня, шановні друзі! Враховуючи обмеженість часу, я представлю лише декілька принципових узагальнень, що стосується теми Чорнобиля. Вже було багато сказано про виконання заходів Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської станції та перетворення об'єкту "Укриття" в екологічно безпечну систему. Про хронічне недофінансування і таке далі. Але я вважаю, що прийшов час говорити дещо про інше. Вже зараз необхідно замислитися про майбутнє зони відчуження та Чорнобильської атомної електростанції.
Що ми отримаємо наприкінці всіх заходів? Звалище радіоактивних відходів розміром з деякі європейські країни чи облаштовану виробничу територію? Для мене як для голови підкомітету з питань державної політики у сфері поводження з відходами це дуже важливе питання. Я думаю, що це важливе питання і для всього українського народу.
У всьому світі діє підхід повторного використання для потреб атомної енергетики майданчиків атомних електростанцій, що знімаються з експлуатації. Це розумна альтернатива пошуку нових місць для розміщення потенційно небезпечних виробництв.
За прикладом далеко ходити не треба. Вже Російська Федерація на місці старих АЕС планує і будує нові енергоблоки. Майданчик Чорнобильської станції може стати плацдармом розвитку атомної галузі України, взявши на себе централізоване вирішення питань кінцевого етапу життєвого циклу атомних електростанцій, а саме зберігання відпрацьованого ядерного палива, переробка накопичених рідких та твердих радіоактивних відходів, підготовка кваліфікованого персоналу для роботи з радіоактивними відходами, виготовлення бочок, контейнерів для радіоактивних відходів - те, що використовується на цих майданчиках.
На майданчику Чорнобильської станції вже практично створені всі умови для їх вирішення: завершено будівництво заводів з переробки радіоактивних відходів та виготовлення контейнерів, практично готові майданчики для зберігання відпрацьованого палива, існує інфраструктура забезпечення життєдіяльності та фізичного захисту, а саме головне – є люди, які мають необхідні навички в роботі з радіоактивними відходами.
Необхідно, щоб раціональне використання інфраструктури Чорнобильської станції стало частиною державної політики. Потрібно задуматися над тим, щоб найближчим часом прийняти необхідні рішення, розробити державну програму розвитку майданчика Чорнобильської станції та зони відчуження в цілому як відсутньої ланки в технологічному ланцюжку атомної галузі України. Це я звертаюся до керівників зони відчуження і Чорнобильської атомної станції, Володимир Іванович, Ігор Іванович, будь ласка, чекаємо ваших пропозицій.
Важливо, що такий крок дозволить повернути в народне  господарство об'єкти, які розташовані в депресивному регіоні. В підсумку це знизить навантаження на бюджет України та забезпечить майбутнє зони відчуження як промислово розвиненого майданчика.
Шановні учасники парламентських слухань, я не можу про це не сказати. Дозвольте привернути вашу увагу до категорії людей, які особливо постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській атомній станції.
У березні під час особистого прийому до мене як до народного депутата звернулася група інвалідів-ліквідаторів з Чернігівщини, колишніх бійців 731 окремого батальйону спецзахисту. Вони вже 29 квітня 1986 року вступили в двобій з атомним лихом. Завантажували гелікоптери піском і свинцем, обслуговували трубопровід реактора та проводили дезактивацію приміщень.
Ще за радянських часів було визначено, що ліквідація аварії на Чорнобильській станції закінчилася 14 грудня 1986 року. Тому вважають, що на законодавчому рівні повинні бути виділені в окрему категорію ці люди, які працювали на проммайданчику якраз у цей самий гарячий час.
Звертаю також вашу увагу на Постанову Кабінету Міністрів  від 23 листопада 2011 року (№1210), уже вона згадувалася з цієї трибуни, якою введено формулу розрахунків для пенсій ліквідаторам та інвалідам Чорнобиля. Так ось на думку цих людей, вказану постанову ні чим іншим як злочином проти справжніх чорнобильців вважати не можна. (Оплески)
 Людей турбує несправедливість. Суспільство нарешті має заслужено віддячити ліквідаторам, щоб у них залишилося відчуття гордості за свій подвиг. Йдеться не тільки про державні нагороди, а й про забезпечення адекватного соціального захисту та про увагу до їхніх проблем і потреб. А спроби знайти об'єктивні причини і не подолання наслідків Чорнобильської катастрофи у…  (Оплески)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Присаджуйтесь, будь ласка.
Слово для виступу від фракції Комуністичної партії України надається народному депутату України Мартинюку Адаму Івановичу. Підготуватися Волчанському Івану Петровичу. (Шум у залі)

16:39:37
МАРТИНЮК А.І. Шановні учасники парламентських слухань, "ганьба" покричимо разом, а давайте  послухаємо.
Ми щорічно  проводимо ці, традиційні уже, слухання, слухання про трагедію  "чорного болю". Для мене воно також  болить і пече,  бо мої рідні проживають також в чорнобильській зоні, в одному з Волинських  сіл, категорія третя тобто я дуже  добре знаю і розумію вашу біль і проблеми.   Сьогодні говорилося про те у доповідях,    що чисельність тих,  хто постраждав  від Чорнобилю, зменшується. Можна було б радіти,  якби ця чисельність зменшувалася завдяки добрим заходам держави, але чисельність  зменшується, на жаль, із-за  інших причин, трагічних,  зменшується тому, що люди вмирають.  Ось і вчора буквально,  ми поховали людину,  яка двічі, два терміни підряд  очолювала Чорнобильську  урядову комісію у 1986 році,  будучи заступником Голови Ради міністрів, мається  на увазі Станіслав Іванович Гуренко. І таких людей, кожного дня відходять не одиниці, а десятки,  а то  і сотні. 
Разом з тим, катастрофічно зростає чисельність людей, які відносяться до першої категорії, це тобто люди інваліди. Якщо  в 1995  році таких людей було 40 тисяч, то на сьогоднішній день уже  117 тисяч  і щоденно ця цифра зростає. Якщо  коротко сумувати ті проблемні питання, про які   ми сьогодні говоримо, тезово їх можна звести до  наступних.
Перше.  Це виконання, дійсно основного закону, закону прийнятого  в 1991 році, те що стосується соціальних виплат і  допомог. Який їхній рівень свідчення вашої реакції на виступ  представника Пенсійного фонду,  це їхній рівень.
І ще одні цифри. На 1 січня цього року, у  судах знаходилось  188  тисяч позовів щодо виконання чорнобильського закону. Це до тих 155 тисяч, які уже задоволені, прийняті   рішення, але, на превеликий жаль, які до сьогоднішнього дня не виконані.  
Друга проблема. Проблема не,   так би мовити, по значимості, а в їхньому перерахунку. Це проблема, яка стосується медичного обслуговування і реабілітації. На жаль, давним-давно, чорнобильці забули про безплатні медичні операції, хоча тут говориться про те, що їх щорічно проводять, проводять, але далеко не кожному і далеко не в тих обсягах, в яких передбачає чинний і діючий закон.
Ще одна із проблем, проблема забезпечення спецтранспорту. Відповідно до закону, повинні забезпечуватись, повинні забезпечуватися, в першу чергу, інваліди.  Сьогодні на черзі десь 80 тисяч громадян, в тому числі 15 тисяч інвалідів афганців. Нібито в минулому році забезпечили транспортом 1 тисячу 800 громадян. Тобто, якщо будуть забезпечувати такими темпами, то треба 45-50 років. Звичайно забезпечать, бо нікому буде забезпечувати, бо люди вже до того часу не доживуть.
Те, що стосується житла. Чомусь всі забули про норму закону, який передбачає 15 відсотків житла потрібно віддавати чорнобильцям або протягом року кожен інвалід повинен одержати квартиру. Представник комітету називала сьогодні цифри про те, як реалізовується ця програма. Для реалізації лише одного закону щорічно потрібно 70 мільярдів гривень, а бюджет у нас 362 мільярда, ось і виконання. Звичайно, для того, щоб виконати закон, для того, щоб мати ці фінансування, потрібно найголовніше, потрібно навести лад в економіці держави, потрібно заробити, а не позичати ці гроші, а тоді можна буде їх розподіляти. Ми пропонуємо антикризову програму, яка дає таку можливість зробити.
І взагалі, шановні колеги, говорячи про щорічні наші парламентські слухання, я хотів би, щоб наступні парламентські слухання почалися не з доповідей про стан речей, а почалися з доповіді кожного міністерства і відомства про те, як виконані рекомендації попередніх парламентських слухань. Тому що ми приймаємо рекомендації, а їх, на жаль, ніхто не виконує.
І друге.  Я пропоную наступні парламентські слухання провести не в стінах парламенту, бо парламент майже все зробив, а в стінах Кабінету Міністрів. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Адам Іванович!
Шановні учасники парламентських слухань переходимо до загального обговорення, я нагадую, що на обговорення відводиться одна година 50 хвилин, на кожен виступ до 3 хвилин.
Слово для виступу надається Волчанському Івану Петровичу, голові Луганської обласної організації  громадської організації "Союз Чорнобиль". Підготуватися Шаблакову Олександру Володимировичу.

ВОЛЧАНСЬКИЙ І.П. Уважаемые руководители Верховной Рады! Уважаемые слушатели парламентских слушаний! Дорогие чернобыльские побратимы! Спасибо за предоставленную возможность первым выступить и сказать то, что наболело, то, что наболело у чернобыльцев. Очень больно и обидно слушать выступление Пенсионного фонда, который рассказывает нам о средней температуре по больнице или еще о чем-то. У каждого из наших побратимов, своя судьба и действительно больно за каждого из нас, которые  не могут доказать свою правоту где за 27 лет утеряны какие-то документы, у него не хватает, действительно сил и здоровья для того, чтобы преодолеть эти перепоны чиновников.
Я согласен с Адамом Ивановичем в том, что мы проводим парламентские слушания и сказать об этих парламентских слушаниях, наверное, надо отдать должное, кто принял решение о проведении этих слушаний, потому что в прошлом году, насколько известно таких слушаний не было.
И я понимаю, что выловлено это те, что здесь сегодня будут звучать не совсем приятные речи для тех властных структур, от которых зависит судьба нашего с вами закона о статусе и социальной защите граждан пострадавших в следствии Чернобыльской катастрофы, который не выполняется. И даже в будущем не собираются его выполнять в полной мере.
Хотелось бы, действительно, говорить о конкретике и просить комитет парламентский по ликвидации последствий Чернобыльской катастрофе, чтобы к дате 14 декабря, те итоги  парламентских слушаний, которые будут сегодня приняты, были заслушаны их исполнения, и мы с вами в этом должны принять очень активное участие. Конечно, еще раз хочется напомнить, о том, что, почему  ни в какую голову не  пришло в 2010 году та мысль, что заканчивается государственная программа, от которой зависит будущее преодоления последствий Чернобыльской катастрофы. И   на настоящий момент, ну  это просто позор, что в государстве такой программы нет, она должна быть и должна быть уже в этом году. И в эту программу должны быть включены в первую очередь именно те наболевшие вопросы, которые нам с вами надо решать.
Сегодня в городе Луганске состоялся митинг, на котором чернобыльцы еще раз приняли решение: обратится в высшие органы власти с предложениями о выполнении закона и в первую очередь  о решении пенсионных вопросов. Я хочу передать это обращение руководителям парламента для того, чтобы они были рассмотрены по  итогам парламентских слушаний.
Всем вам, дорогие друзья, хочу пожелать здоровья и до  встречи на баррикадах. (Оплески)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.
Слово для виступу надається технічному директору Державного підприємства "Енергоатом" Шавлакову Олександру Володимировичу.
Підготуватись голові Житомирської обласної ради Запаловському Йосипу Антоновичу, будь ласка.

ШАВЛАКОВ О.В. Уважаемые участники парламентских слушаний! 27 лет отделяют нас от Чернобыльской трагедии. Извлеченные уроки и память о ней требуют обеспечения работы атомных энергоблоков страны, исключающие любые мало-мальские нарушения. Я заверяю вас, что сегодня повышение безопасности наших блоков является наивысшим приоритетом нашей деятельности.
Вопрос безопасности украинских атомных станций постоянно контролируется не только отечественными, но и зарубежными международными экспертами. В рамках совместного проекта проведена оценка соответствии безопасности  украинских атомных станций действующим  стандартам МАГАТЕ. На всех атомных станциях Украины было проведено 15 экспертных миссий, в которых приняло участие 92 эксперта из 20 стран международных организаций, а также 32 штатных сотрудника МАГАТЕ. По всем направлениям проверки подтверждена соответствия ключевым требованиям МАГАТЕ по безопасности мероприятия по повышению безопасности  отечественных станций выполняется в рамках комплексной сводной программы, утвержденной Постановлением Кабинета Министров. Общая стоимость этой программы превышает миллиард 200 миллионов евро, в том числе, за счет займа Европейского банка реконструкции и развития и "Евроатома", это  600 миллионов евро.
25 марта этого года состоялось подписание кредитного соглашения с Европейским банком реконструкции и развития о предоставлении кредита на 300 миллионов евро, и в этом году мы ожидаем успешного завершения этой работы с "Евроатомом".
Повышение безопасности – неотъемлемое условие продления срока эксплуатации действующих энергоблоков. В период с  2013 по 2019 годы нам необходимо продлить срок эксплуатации десяти действующих блоков, а в 2014, 2016 и 2019 годах по два блока одновременно. Безусловно, это требует соответствующего финансирования.
Несколько слов о строительстве третьего  и четвертого блока Хмельницкой станции. В 2012 году парламентом принят Закон о размещении, проектировании и строительстве блоков три и четыре Хмельницкой АЭС. Нам необходимо активизировать проектные работы на этих энергоблоках, заключить кредитное соглашение, заключить соглашение на финансирование строительства, завершить процедуру информирования сопредельных государств, выполнить все мероприятия в соответствии с жесткими требованиями международного права и национального законодательства.
Развитие ядерной отрасли находится в прямой зависимости от состояния нормативно-правовой базы, ее соответствия современным международным требованиям и стандартам. Положительным примером совершенствования законодательства является правовое регулирование вопросов социальной защиты населения, проживающего в зонах наблюдения. Впервые за много лет введен механизм предоставления компенсации населению. И в соответствии с требованиями этого закона, компанией перечислено на спецфонд бюджета более 460 миллионов гривен.
Вместе с тем, существует необходимость законодательного урегулирования вопроса дальнейшего  развития ядерного комплекса страны. Так при создании рынка электроэнергии важно учесть необходимость выполнения  международных обязательств… (Оплески)

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Присаджуйтеся, будь ласка.
Запаловський Йосип Антонович, голова Житомирської обласної ради.

ЗАПАЛОВСЬКИЙ Й.А. Шановні учасники парламентських слухань! Житомирщина опиналася майже в епіцентрі атомного лиха. Від згубної дії радіації постраждало дев'ять районів, міста Коростень, Малин з населенням майже триста тисяч осіб. Питання ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС на рівні держави і області є пріоритетними. Водночас більшість заходів, спрямованих на соціальний захист постраждалого населення сьогодні відбувається в умовах недостатнього фінансування.
Серед проблем, які потребують вирішення на державному рівні найгострішими є такі. Перша проблема – правові колізії, неврегульованість нормативних актів призвела до чисельних позовів до судових органів, які приймають рішення на користь людей. Судами прийнято понад 132 тисячі рішень на суму півтора мільярди гривень. На розгляді в судах знаходиться ще понад 38 тисяч справ на суму понад 400 мільйонів гривень. Разом з тим, Законом України про Державний бюджет України на нинішній рік не передбачені видатки для виконання зобов'язань за судовими рішеннями по позовних заявах постраждалих громадян. Для того, щоб зняти у зв'язку з цим соціальну напругу в області і на державному рівні потрібно врегулювати питання виплати компенсацій у розмірах, встановлених діючим законодавством та збільшити бюджетні асигнування на ці цілі, визнати державним боргом суми ухвал судів і поступово погашати існуючу заборгованість.
Друга проблема, відселення сімей із населених пунктів, віднесених до зони безумовного обов'язкового відселення. У 25-и населених пунктах області зони безумовного відселення продовжують проживати люди, а це 426 родин, у майже 100-а із них виховуються 176 неповнолітніх дітей. У селах цієї зони немає повноцінної інфраструктури. Ще 48 родин потребують невідкладного відселення, з них  35 жителів області – це одинокі непрацездатні люди. В нинішньому році для Житомирської області заплановано спрямувати з державного бюджету 3,5 мільйони гривень для виплати компенсації за втрачене на радіоактивно забрудненій території майно. Але такі кошти – це лише 4 відсотки від загальної суми заборгованості, яка є на сьогодні.
Наступна проблема: збереження та відновлення здоров'я населення, яке постраждало внаслідок аварії, і перш за все дітей. На Житомирщині сьогодні підлягають оздоровленню 290 тисяч громадян, з них 63 тисячі – це діти, для їх оздоровлення потрібно майже 2 мільярди гривень.
Ще одна проблема. Сьогодні для Житомирської області є актуальним інтенсивніше відроджувати та розвивати радіоактивно забруднені райони. Відродження повноцінного життя на забруднених територіях набула великого значення у зв'язку з тим, що свого часу…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо. Присаджуйтесь, будь ласка.
Для виступу запрошується народний депутат України Кальченко Валерій Михайлович. Підготуватись Андрєєву Юрію Борисовичу.

16:55:34
КАЛЬЧЕНКО В.М.
Шановна Президія, шановні депутати і шановні учасники парламентських слухань! Безумовно, що Чорнобиль – це наша біда. Чорнобиль увійшов в наші серця і наші душі і довго ще буде нестерпним болем у нас. Але треба сказати і те, що сьогодні виявилися ті величезні прорахунки, про які сьогодні вже багато казали. Спробую їх сконцентровано сказати.
Перше. 16 березня 2011 року відбулися останні парламентські слухання. Там було визнано два ключових питання: перше – прозвітувати за програму 2006-2010; і розробити нову програму. Нічого з цього не зроблено. Ми проаналізували: із 23 рекомендацій, які були надані уряду, виконано з натяжкою і так, частково, всього-на-всього 4. Що це таке? Ну, по-російськи це можна сказати: "наплевательское отношение". А по-українськи це можна сказати одним словом – це зневага, це зневага до чорнобильців і це зневага, шановна Президія, до Верховної Ради, яка дає доручення, а до них так відносяться.  (Оплески)
Друге питання. І проблема. Це різниця між законом , чорнобильським законом і тим, що сьогодні робить уряд постановами, змінами до інших законів і тому подібне.
Декілька разів зверталися ми до Конституційного Суду, і Конституційний Суд чітко нам роз'яснив свою  позицію і свої рішення, які він приймає багато років, починаючи з 2008 року.  Останнє таке роз'яснення ми в комітеті отримали 9 квітня цього року, де чітко записано, що постанови Кабінету Міністрів України в тому числі 1210 та закони про Державний бюджет Прикінцеві положення (а тепер цитата) "визнані за цими рішеннями неконституційними, не підлягають  застосуванню як такі, що втратили чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України рішення про їх неконституційність".
Тому я просив би передати Прем’єр-міністру про те, що  ці рішення незаконні і ними користуватися не можна.  (Оплески)
 І останнє. Немає Наталії Юріївни. Я був  на останній колегії. Там затверджувався план соціальних заходів на 2013 рік. Я вам доповідаю. По чорнобильцям немає жодного рядка, жодної пропозиції. Записано тільки одне, що будуть працювати у цій консультативній раді, якій ще ні одного рішення , на жаль, сьогодні не…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Присаджуйтесь, будь ласка.
До слова запрошується президент  Всеукраїнської громадської організації інвалідів "Союз Чорнобиль України" (Шум у залі) Андрєєв Юрій Борисович.(Шум у залі. Вигуки: "Ганьба!")
 Підготуватися заступнику Генерального прокурора Білоусу Віталію Владиславовичу.
Будь ласка,  говоріть. Виступайте. (Шум у залі. Вигуки: "Ганьба!")

АНДРЄЄВ Ю.Б.  Мародеры! Вам это не поможет!
Уважаемые участники слушаний,  в 2008 году  Председатель Верховной Рады  Яценюк обещал, что будет заслушан отчет  по итогам парламентских слушаний, но забыл об этих обещаниях.  Надеюсь, что эти обещания  Яценюка будут  выполнены нынешней Радой.
Второе. По визгливому крику народного депутат Павловского. В 2008 году "Батькивщина" и  правительство Тимошенко отменяло  бюджетом Укрианы все социальные выплаты и  выполнение судебных решений. Поэтому нечего на зеркало пенять, коль рожа крива.
И последнее. Вот эта публика, шкурники, привыкли жить за счет остальных чернобыльцев. Та покричите, дрянь.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні учасники парламентських слухань,  я би вас просив дотримуватись дисципліни. Ми зараз з вами знаходимся не на мітингу, давайте з повагою відноситись до будь-кого, хто виступає.
Шановні учасники парламентських слухань, продовжуємо наше засідання. Заступник Генерального   прокурора Білоус Віталій Владиславович запрошується до виступу. Будь ласка. (Шум у залі)
 Я прошу дотримуватися дисципліни.

БІЛОУС В.В.  Шановний Ігор Григорович, Руслан Володимирович, шановні народні депутати, присутні! Сьогодні вже говорилось про наявні факти невиконання вимог закону щодо захисту прав постраждалих від Чорнобильської трагедії, у тому  числі  і через відсутність відповідних у бюджеті асигнувань. 
Водночас правоохоронні органи    докладають максимально зусиль щодо виявлення зловживань під час використання   чорнобильських коштів. На жаль, вимушений констатувати, що на сьогодні рівень злочинності і в цій сфері ще достатньо високий. Зокрема, маємо констатувати про наявність фактів незаконного нарахування та виплати пенсій внаслідок необґрунтованого встановлення статусу постраждалих внаслідок катастрофи.
Для прикладу. В Кіровоградській області прокуратурою надіслано до суду кримінальну справу відносно державного виконавця та службових осіб управління Пенсійного фонду, якими незаконно виплачено пенсій на суму 1,2 мільйони гривень. В ряді випадків пенсії чорнобильцям не призначаються. А своєчасний перерахунок їх розміру не здійснюється через протиправні дії посадових осіб підрозділів Пенсійного фонду.
Всього за аналогічними фактами органами прокуратури порушено 40 кримінальних справ та розпочато 19 кримінальних проваджень. За документами реагування до відповідальності притягнуто 12 посадовців органів виконавчої влади та контролю.
Залишаються поширеними порушення прав громадян, постраждалих від наслідків аварії на забезпечення житлом, санаторно-курортним лікуванням, а також їх трудових гарантій. На усунення таких фактів прокурорами внесено понад 900 документів реагування, за якими притягнуто до відповідальності майже 550 посадовців, відшкодовано 4 мільйони гривень.
Не зважаючи на дефіцит коштів, які виділяються для подолання наслідків трагедії, непоодинокими є випадки зловживань при їх витрачанні. Загалом викрито розкрадань на суду майже 25 мільйонів гривень, виділених на придбання квартир пільговикам, ремонт доріг та закриття пункту захоронення радіоактивних відходів тощо. За цими фактами розслідується 5 кримінальних проваджень.
На особливому контролі знаходиться питання законності вивезення з Чорнобиля металобрухту та продуктів харчування. У 2012 році виявлено 33 злочини, пов'язані з незаконним переміщенням із закритої території зазначеної продукції. Встановлено майже 900 фактів порушення вимог режиму радіаційної безпеки, незаконного проникнення на закриту територію. Винних притягнуто до відповідальності. У порушників вилучено більше 50 плавзасобів.
На завершення хочу сказати. Що питання додержання законності на постраждалих територіях знаходиться на особливому контролі Генеральної прокуратури України. Водночас є нагальна на сьогодні проблема прийняття, необхідності прийняття нової загальнодержавної програми подолання наслідків катастрофи. Дякую за увагу. (Оплески)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, Віталій Владиславович. Присаживайтесь, будь ласка.
Для виступу запрошується Голова Національної комісії з радіаційного захисту населення України Скубенко Володимир Петрович. Підготуватися голові Київської обласної ради Качному Олександру Сталиноленовичу.

СКУБЕНКО В.П. Добрий день, шановні колеги, учасники парламентських слухань! Національна комісія з радіаційного захисту населення України створена в 1991 році відповідно до Декларації про державний суверенітет України. В жовтні 2009 року Верховною Радою України затверджено нове положення про національну комісію, а в грудні 2009 затверджений її новий склад.
За 3 з половиною роки роботи проведено понад 40 засідань комісії та робочих органів, взято участь у чотирьох національних протиаварійних навчаннях, організовано 6 круглих столів, взято участь у 5 науково-практичних конференціях. Протягом цього часу комісія працювала за такими основними напрямками: безпека функціонування ядерних об'єктів, вдосконалення нормативно-правової бази, радіаційний захист населення, організація радіаційного моніторингу та створення державної системи спостереження за радіаційною обстановкою, підготовка національних доповідей України, зокрема від доповіді "25 років Чорнобильської катастрофи: безпека майбутнього".
Разом з тим діяльність комісії може бути зруйнована або суттєво ослаблена відповідно до прийнятого Закону України від 16 жовтня 2012 року про зміни в деяких законодавчих актах України. Цим законом скасовано цілу низку повноважень національної комісії і суттєво обмежена діяльність таких консультативних органів. Це може суттєво вплинути на обґрунтованість управлінських рішень у сфері радіаційного захисту. За таких обставин Верховній Раді України необхідно визначитись з повноваженнями та правовим статусом комісії або прийняти більш радикальне рішення щодо подальшого функціонування комісії та науково-експертного забезпечення радіаційної безпеки держави.
Шановні колеги, учасники парламентських слухань, минуло 27 років після Чорнобильської катастрофи. Дані багаторічних  спостережень свідчать, що в порівнянні з 1986 роком радіоекологічна ситуація суттєво покращилася. Це пов'язано в першу чергу з природними процесами розпаду радіонуклідів. Іншим чинником поліпшення радіоекологічної ситуації є система протирадіаційних заходів, що здійснювалася на забруднених територіях протягом усього цього періоду.
Відповідно до змін радіаційної ситуації виникла об'єктивна необхідність переглядів встановлених ще в 1991 році меж зон радіоактивного забруднення, що і передбачено Указом Президента України від 11 жовтня 2010 року.
На виконання цього указу Національна комісія з радіаційного захисту населення України створила робочу групу та підготувала пропозиції щодо перегляду зон. Проведена паспортизація Державним агентством України з управління зони відчуження. Державне агентство розробило цю програму роботи, згідно програмою роботи були обстежені практично всі населені пункти.
В результаті підготовлені експертні висновки. По результатам цих експертних висновків максимальна доза і результати цих експертних висновків будуть представлені в обласні ради, які дійсно з…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Присаджуйтесь, будь ласка.
До слова запрошується голова Київської обласної ради Качний Олександр Сталиноленович. Підготуватися Кравченко Олені Сергіївні.

КАЧНИЙ О.С.  Шановна Президія, шановні члени уряду, запрошені! Київщина постраждала, мені здається, найбільше поруч з Житомирщиною. Тому що половина нашої  території, майже 44 відсотки є забруднена радіоактивно. 438 населених пунктів підлягають під спеціальний статус.
Хотілося б сьогодні сказати більш конкретно з прив'язкою, з пропозицією з прив'язкою до нашої території. Тому що постраждали найбільше у нас Іванівський, Поліський райони.
Минає вже 27 рік та наших проблем, породжених Чорнобилем, не зменшилося. Аварія не тільки завдала морально-економічних збитків, а й набагато років скорегувала наші плани.
Просимо вас розглянути, шановні колеги,  сьогодні конкретні пропозиції, які надаються   нами  від Київщини і від найбільш постраждалих  районів.
Перше. Статус  територій не  змінився, однак діти, які з дня народження  постійно проживають  на радіоактивно забруднених територіях,  1989 та наступних років народження, по досягненню повноліття  не     мають статусу постраждалих, оскільки законом передбачено період проживання 3 роки за станом на 01.01.1993 року у зоні  гарантованого добровільного  відселення або ж 4 роки у зоні  посиленого  радіологічного контролю. Відповідно,  жодними пільгами вони не користуються.
Для вирішення цієї проблеми необхідно внести  відповідні  зміни до частини другої статті 11 Закону України про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок  Чорнобильської катастрофи.
Друге. На значній частині територій Іванківського та Поліських районів  заборонено будівництво  нових, розширення діючих підприємств та внесення на сільськогосподарські  угіддях району пестицидів, гербіцидів,  отрутохімікатів без спеціальних  дозволів. Для вирішення цієї проблеми необхідно переглянути статті 16  та 18 Закону України "Про правовий режим  території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок катастрофи",  виключити абзаци 1 та  4 цих статей. Ці зміни в законодавстві  сприятимуть створенню умов для відродження  та сталого економічного розвитку радіоактивно   забруднених  територій і їх самодостатності.
Складна  ситуація склалася з фінансуванням закладів охорони  здоров'я…
 Шановні колеги, закінчуючи, хочу сказати, що конкретні пропозиції і ми передаємо їх до законодавчого органу. На жаль, сьогодні ми побачили, що багато питань  піднімаються виключно в політичному ракурсі. Тому що ті політики, які сьогодні    дають такі  цікаві, яскраві спічі,  навіть  не знаходяться після свого виступу в парламенті, для того, щоб послухати наші конкретні пропозиції і ваші конкретні пропозиції. Ці люди знаходились в минулому скликанні, мали  більшість і мали свій Кабінет Міністрів, на жаль,   нічого не було зроблено.  Сьогодні в залі працює більшість, яка …

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Включіть мікрофон. Завершуйте.

КАЧНИЙ О.С.   … піднімають галас. Тому, я хотів би  звернутися до всіх, шановні колеги,  це не політичне питання, це не політичне питання. Дякую за увагу.(Оплески).

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Олександр Сталиноленович.   
Для виступу запрошується директор Департаменту соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи Кравченко Олена Сергіївна. Підготуватися Преображенській Наталії Юхимівні.

КРАВЧЕНКО О.С. Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати, учасники парламентських слухань! Вже третє десятиліття Україна вимушена жити з проблемою Чорнобиля і докладати значних зусиль щодо подолання її наслідків. За цей час накопичено значний досвід реалізації політики щодо соціального захисту населення, яке постраждало внаслідок аварії на ЧАЕС. На сьогоднішній день існує досить складна система компенсацій пільг, допомог, доплат постраждалому населенню, що діє відповідно до Закону України про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Чисельність постраждалого населення становить понад 2,1 мільйона осіб. Видатки державного бюджету, пов'язані із їхнім соціальним захистом та пенсійним забезпеченням, складають у 2013 році 11 мільярдів 170 мільйонів гривень.
Найголовнішим пріоритетом у подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи є людина, її захист, який здійснюється за такими основними напрямами, спеціальні соціальні виплати постраждалим, отримання додаткових відпусток, компенсації та пільги у житлово-комунальній, транспортній та освітніх сферах. Встановлення державних пенсій та додаткових пенсій за шкоду, заподіяну здоров'ю, пільги щодо обчислення стажу роботи служби, санаторно-курортне лікування, забезпечення продуктами харчування, пільгове забезпечення жилою площею.
Оскільки з плином часу чорнобильська проблематика трансформувалась з техногенної у соціальну, де найбільш актуальним залишається питання соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Саме тому більше 90 відсотків, передбачених держбюджетом коштів на фінансування чорнобильських програм мають соціальне спрямування, де пріоритетним залишається соціальний захист інвалідів, потерпілих, евакуйованих, переселених, ліквідаторів та дітей.
Хочу зазначити, що міністерством опрацьовується низка нормативно-правових актів з питань соціального захисту постраждалих громадян, зокрема, щодо підвищення пільг, компенсаційних виплат, доплат та допомог. Розроблено зміни до порядку видачі посвідчень постраждалим особам, відповідний проект рішення уряду знаходиться на завершальній стадії погодження і найближчим часом буде переданий на розгляд Кабінету Міністрів України.
Підготовлені методичні рекомендації щодо облдержадміністрацій, щодо порядку підготовки справ, які направляються на розгляд комісії зі спірних питань, визначення статусу постраждалих осіб та регіональних комісій з визначених даних по заробітну плату.
На завершення хотілось би звернутися до представників громадського чорнобильського руху присутніх в залі, що саме громадська думка, є головним важелем, елементом системи соціального управління. Без врахування громадської думки будь-які починання та задуми так і залишаються не втіленими і не реалізованими. Ще раз дякую героям Чорнобиля за їх подвиг, велика вдячність та повага всім вам і кожному зокрема. Дякую за увагу.

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, сідайте, будь ласка.
Для виступу запрошується голова правління Фонду спасіння дітей України від Чорнобильської катастрофи Преображенська Наталія Юхимівна. Підготуватися Мельничуку Валентину Васильовичу.

ПРЕОБРАЖЕНСЬКА Н.Ю.  Шановні добродії! Майбутнє українського народу має належати молодому, здоровому поколінню. Наш фонд та українська екологічна асоціація "Зелений світ" просимо, пропонуємо та вимагаємо в кінці кінців від Ради національної безпеки та оборони України наступне.
Ми маємо хворе покоління з 10 дітей, 9 хворих, Чернігівська держобладміністрація взагалі самостійно знімає інвалідність з осіб прооперованих з приводу раку  щитоподібної залози, настав час не для оздоровлення, а лікування наших дітей, в крові яких поселилися зруйновані гени. Необхідно стовідсоткове медико-генетичне обстеження і тим самим запобігти ризику народження дитини з тими чи іншими вадами та злоякісними утвореннями. При цьому необхідна велика інформаційно-роз'яснювальна робота з майбутніми батьками, це справа державного значення.
У лютому 1999 уряд затвердив програму розвитку курорту "Східниця", який планували як всеукраїнську оздоровницю для дітей із важкими захворюваннями. Ми дуже голосно про це розповідали, нас добре почули і почали будувати  там для себе хатинки, а більша частина  українських дітей і далі оздоровлюється на асфальті і в пилюці.
Біля Києва  маємо український спеціалізований диспансер  радіаційного захисту населення, де протягом усього року лікуються діти з усіх забруднених радіонуклідами областей України. В цьому році з невідомих причин було скорочено фінансування  на харчування дітей майже удвічі. Це що піклування про дітей чи хтось поклав око на приміську чисту зону для будівництва чергових хатинок? Зараз конче потрібно збільшувати там кількість дітей, бо саме профілактична робота має рятувати їх здоров'я.
Потрібно заборонити будівництво деревоспалювального заводу в місті Іванкові Київської області, в іншому разі воно призведе до додаткового радіаційного навантаження, де дитяча смертність перевищує таку в два рази в порівнянні з  усієї неблагополучною Київською областю. А попіл будемо продавати по теплицях і будемо їсти свіжі овочі із свіжого радіоактивного мінерального добрива.
Звернення до НКРЗУ результатів дало:  відфутболення до інших владних структур.
Потрібно виправити зараз ляпсус скорочення в МОЗі України працівників підрозділу, що  займається вирішення проблем радіаційної безпеки, там працює зараз всього аж три фахівці. Відновлення в структурі МОЗу  Відділу радіаційної безпеки необхідно вже сьогодні. Як потрібно відновити роботу лабораторії радіаційного контролю при санітарно-епідеміологічних станцій. Громадськість нагадує, що…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка, Наталя Юхимівна. Дякую.
Слово для виступу надається Мельничуку Валентину Васильовичу, заступник голови Чернігівської обласної ради.
Перед тим, як Валентин Васильович буде виступати, давайте шановні учасники парламентських слухань з вами порадимося. У нас зараз виступило 9 осіб, всього записано на виступи - 40. Давайте ми порадимося, яким чином будемо діяти, якщо ми скоротимо Рргламент з трьох хвилин до двох, набагато більше зможе учасників парламентських слухань виступити. Ви підтримуєте таку пропозицію? (Шум у залі)
Давайте, Валентин Васильович. Прошу вас, дві хвилини. Можете виступати, будь ласка.

МЕЛЬНИЧУК В.В.  Шановні друзі, я взагалі в стінах цієї Верховної Ради  виступаю з одної і тої ж проблеми другий раз. Будучи депутатом Верховної Ради України четвертого скликання я виступав з цієї проблеми. На попередніх… виступав на попередніх слуханнях у Верховній Раді, і взагалі вважаю, парламентські слухання для того, щоб почути голос низів, народу України в парламентській залі. (Оплески)
Виступив профільний міністр, конкретно відповіла на ці питання, які ставили нам наші постраждалі, сказала про кроки уряду, а потім хай слухають, що говорять знизу. Це буде правильно, тому що виводи будуть робитися. Це – перше. (Оплески)
Друге, ви знаєте, що? Я маю великий досвід роботи. Мене батьки вчили завжди так: гарно працюєш, вчишся, досягаєш кар'єрного зросту – гарно живеш і забезпечуєш свою сім'ю. Я пройшов від електрика до генерального директора виробництва самого передового в Україні, це "Чернігівське пиво", був двічі губернатором, двічі генеральним директором, головою міської ради.
Для чого я вам це говорю? Для того, щоб ви зрозуміли: парламент – це не клуб дискусій, політичних вподобань, парламент – це робочий орган, який повинен писати закони, по яким повинен працювати уряд, а ми з вами достойно жити. І не можуть жебраки писати гарні закони, будувати незалежну, вільну, заможну державу Україну. Запам'ятайте раз і назавжди. (Оплески)
Я хотів би, щоб ви не думали, що це політичний виступ, тому що виступати тут гарно. Вибори закінчилися, давайте будемо працювати. Працювати кожний на своїх робочих місцях.
І, будь ласка, якщо можливо, я свій регламент не вичерпую ще, я скажу тільки єдине: всі проблеми ми всі знаємо, що говорять в Києві, що говорять в Чернігові, що говорять в Житомирі… (Оплески)

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Валентин Васильович, присідайте, будь ласка.
До слова запрошується віце-президент Всеукраїнської громадської організації інвалідів  "Союз Чорнобиль України", народний депутат першого, третього скликання Яценко Володимир Михайлович. (Шум у залі)
 Підготуватися Базика Дмитро Анатолійович.

ЯЦЕНКО В.М.  Шановні друзі!  У залі я нарахував троє осіб, з якими ми чорнобильські закони безпосередньо приймали. Але зрештою кожен із вас брав участь  у створенні блоку чорнобильського законодавства, тому що ми, працюючи у першій чорнобильській комісії у Верховній Раді УРСР, вислухали десятки тисяч людей і пропозицій, намагалися усі їх врахувати. В результаті отримали зважені, комплексні, гармонізовані закони, які дуже прості до виконання. Кожна категорія постраждалих бере, читає і находить себе. Потім кілька разів намагалися їх реалізувати. В результаті отримали більше негативу, ніж позитиву, пересварили людей, накопичили багатомільярдні борги, змусили десятки тисяч людей вештатися по судах. Так дело далі діяти не можна. Сьогодні вийти з цієї ситуації, запропонувати конкретний вихід – це, як влучно сказав один із моїх колег, все рівно, що вступити на мінне поле.
Але я все-таки ризикну і запропоную. Перше, подивіться на чорнобильський закон, його треба привести у відповідність. Тому що більшість його норм викладено в редакції, яка визнана неконституційною. (Шум у залі)
Друге, як би хто не відносився до проблеми боргів по рішенням судів, по пенсіям і компенсаціям, я пропонував і пропоную: провести інвентаризацію цих боргів, визначити загальну суму. Якщо уряд не зможе в один рік закласти достатню суму в бюджеті, провести реструктуризацію і прийняти нарешті рішення по виплатам, тому що ніхто іще сьогодні не відмінив статтю 124 Конституції України, за якою рішення судів є обов'язковими до виконання.
І останнє, я пропоную обов'язково прийняти загальнодержавну програму  мінімізацію наслідків Чорнобильської катастрофи, тому що так, як діяли останні роки, далі діяти....

ГОЛОВУЮЧИЙ. Присаджуйтесь, будь ласка, Володимир Михайлович. (Оплески) (Шум у залі) Прошу дотримуватися порядку, шановні  учасники, давайте з повагою один до одного відноситись. Кожний виступить, кожний зможе висловити свою позицію. Давайте слухати, будь ласка.
До виступу запрошується генеральний директор державної установи "Національний науковий центр радіаційної медицини" Національної академії медичних наук України Базика Дмитро Анатолійович. Підготуватись Колесніковій Валентині Прокопівні.

БАЗИКА Д.А. Шановний головуючий, шановні колеги! Завданням парламентських слухань є донесення до парламентарів дійсного стану речей та вирішення проблем. Про дійсний стан і медичні наслідки Чорнобильської катастрофи розповідало Міністерство охорони здоров'я, наші матеріали теж є у ваших папках.
Основними з цих проблем є онкологічні захворювання та захворювання системи кровообігу.         Для того щоб боротися з цими захворюваннями, треба фахівці, треба діагностика, треба ліки і реабілітація. Чи маємо ми фахівців? Ми маємо найкращих в світі фахівців. Це показують сотні японців, які до нас їздять за передовим досвідом і так далі.
Як ми живемо? Ми маємо заробітну платню на 11 місяців. Зараз підвищується заробітна платня. Це значить, що ми будемо мати ще на менший термін. І це не тільки наш центр, це Інститут ендокринології і інші інститути Академії медичних наук.
Чим раніше діагностуєш онкологічні захворювання, тим кращі наслідки цього лікування. У нас був один з перших магніто-резонансних томографів. Він відслужив свій термін. У 2011 році 5 квітня Постановою Верховної Ради України було прийнято рішення про закупівлю такого приладу для нас для діагностики. Підписали доручення уряду країни, і особисто Прем'єр-міністр. Нічого, на жаль, не зроблено. А кожний день затягування з діагнозом  це чиясь смерть. Така ж ситуація…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Дмитро Анатолійович.  Ви обов'язково свій виступ передайте до секретаріату, ми його врахуємо.
Будь ласка,  до виступу запрошується президент  Міжнародного благодійного фонду "Діти-інваліди Чорнобиля" Колеснікова Валентина Прокопівна.
Підготуватися Тимочко Тетяні Валентинівні.

КОЛЕСНІКОВА В.П.  Шановні і дорогі чорнобильці! Шановний Голово і всі, хто присутній в залі! Я родилася і виросла в Чорнобилі. І все життя моє пройшло там, включаючи Прип'ять. У мене чоловік – інвалід 1 групи, він не може, на жаль, прийти сьогодні сюди і кричати так, як кричали сьогодні ви. На свого ж чорнобильця. Мені соромно.
Ми не можемо одне одного знищувати.  (Оплески)  Нас уже знищили.  (Оплески)  Нас уже знищили. Закон наш не діє. Все, що ми робимо, ми користуємося лише постановами. Від постанов до постанов ми живемо. Але ніхто не дає нам право не згуртуватися і не помогти одне другому.
Чому у нас стільки багато організацій? І чому ми не хочемо бути разом, коли треба вирішити майбутнє наших дітей?  (Оплески)
 Послухайте, у них уже немає майбутнього. Наші діти сьогодні без роботи. В зоні ніхто не продумав, як у селі зробити так, щоб вони без налогообкладання почали створювати свої робочі місця. Ніхто не продумав про їх здоров'я.
Ви знаєте, Черкаська область сьогодні каже, сім дітей тяжкохворим не дають зв'язок захворювання з Чорнобилем. Як ви думаєте, це добре чи погано?
Чому ми всі разом не доб'ємося ні від уряду, ні від Президента, ні від Міністерства охорони здоров'я, Мінсоцполітики, щоб ми мали те, що заслужили? Що заслужили наші діти, щоб жити. У них букет хвороб, їх не дають зв'язків. А ми сьогодні охаюємо один одного. Чесно, мені соромно.
Я знаю, що немає вже часу, я вам всім зичу щиро здоров'я. Будьте всі дужі. Діждіться дітей від своїх дітей. Вдумайтесь у те, що я кажу.  (Оплески)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам за виступ, Валентина Прокопівна. 
До слова запрошується Тимочко Тетяна  Валентинівна, голова Всеукраїнської екологічної ліги. Підготуватися Колядіну  Анатолію Федоровичу.

ТИМОЧКО Т.В.  Шановні учасники парламентських слухань! Сьогодні багато говорили  про здоров'я дітей. Не можна оздоровлювати  дітей, які живуть на забруднених територіях.  Я здивована, що екологічна складова сьогоднішніх слухань взагалі  відсутня. Навіть доповідь Мінприроди України  не була  проставлена у порядок денний. Але ж ми маємо дбати про грунти, які забруднені, про продукти харчування, які там вирощуються. І за   даними Міністерства охорони  здоров'я і інших установ  саме продукти харчування зараз є  дозоутворюючим  чинником для людей, які проживають на величезних територіях.
Саме тому громадські екологічні організації, які об'єдналися у Національну   екологічну раду України, вимагають від уряду, перше, припинити  спроби скасувати статус чорнобильської зони з тих територій,  які зараз є, до повного обстеження цієї території населення, яке тут проживає, і лише після цього говорити про зміну статусу цих територій.
Підтримати наукові  програми досліджень цих територій. Екологи закликають уряд України  і Мінприроду підготувати обгрунтування і створити  на цій території біосферний заповідник, територію, де будуть проводитись  довготривалі моніторингові  дослідження,  бо уряд продовжує нарощувати атомні  плани, і ми не  застраховані від нових чорнобилів.  То ми маєм тепер знати, як себе поводить природа, як люди тут  живуть, на цій території.
І тому       всеукраїнські громадські колишні організації  вимагають від  уряду підвищення екологічної безпеки існуючих атомних станцій і заборонити будь-які плани на створення нових атомних станцій в Україні, будь-яких нових атомних проектів. Бо Україна зараз вже мільярди коштів витрачає на наслідки Чорнобильської аварії, а немає ще ніяких на майбутнє перспектив.
І останнє. Те, що зараз відбувається в зоні будівництво нових об'єктів, це нові ядерні установки. І сховище, і існуюча Чорнобильська…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, присаджуйтесь, будь ласка. Тетяно Валентинівно, дякую за виступ.
Прошу до слова, голова Ради спілки ліквідаторів-інвалідів Чорнобиля, Колядін Анатолій Федорович. Слідуючим підготуватися  Забокрицький Ігор Романович.

КОЛЯДІН А.Ф. Здравствуйте! Уважаемый президиум, представители правительства, народные депутаты! Друзья, побратимы-чернобыльцы! 27 лет прошла самая масштабная в истории человечества катастрофа, которая поломала судьбы более 8 миллионов человек. Но я хочу сказать, чтобы общество никогда не забывало подвиг ликвидаторов, которые не жалея себя, свое здоровье, выполнили свой долг перед страной и всем миром.
И к ликвидации аварии и ее последствий было привлечено более 600 тысяч человек со всего Советского Союза, из которых почти 500 тысяч привлечены ….. через военкоматы. Надев на них погоны, сделав из них современных рабов 20 века.
И 27 лет спустя Чернобыль для ликвидаторов продолжается. Так вот получилось, что по отношению к чернобыльцам, ликвидаторам на протяжении многих лет осуществляется настоящий геноцид. Я не преувеличиваю. Мы все прекрасно знаем, что чернобыльский закон в правовом статусе никогда не выполнялся полностью, но, тем не менее, чернобыльцы отстаивали свои права в суде, постепенно, как бы поэтапно шел процесс реализации в жизнь постулатов 54 статьи, нашей пенсионной. А настоящий правовой беспредел начался, когда с 1 ноября 2011 года правительство перестало выполнять решения судов, которые прошли все инстанции от районных судов до Высшего административного и даже Верховного Суда Украины. Можно ли назвать правовым шагом действия правительства, когда 5 и более лет выполнялось решение суда и без всяких на то оснований выплаты по суду прекращены?
После того как было принято постановление 1210, которое окончательно разделило чернобыльцев в размерах пенсии, и всего лишь потому, что в постановлении не были учтены требования четвертого раздела 54 статьи закона 796-12, это вызвало бурю протестов чернобыльцев по всей Украине. Полтора года беспрерывных акций протестов чернобыльцев не дали и на сегодня положительных результатов. И только…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам за виступ. Будь ласка, Анатолій Федорович, присаживайтесь.
До слова запрошується Забокрицький Ігор Романович – директор Фонду соціального захисту інвалідів. Слідуючим підготуватися Самойленку Василю Петровичу.

ЗАБОКРИЦЬКИЙ І.Р. Шановна президія, народні депутати, присутні! Пройшло вже 27 років з трагічної трагедії на Чорнобильській АЕС. 21 рік Україна самотужки бореться з наслідками цієї жахливої події.
Фонд соціального захисту інвалідів також долучений до цієї важливої справи. Ми опікуємося особливою частиною людей, постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС – інвалідами-чорнобильцями. У 2012-2013 роках Фонд соціального захисту інвалідів є виконавцем ряду бюджетних програм, однією з яких являється забезпечення інвалідів чорнобильців автотранспортом. Для забезпечення інвалідів у 2012 році придбано 1 тисячу 473 автомобілі, у тому числі 144 автомобілі для інвалідів чорнобильців.
У 2013 році на обліку для забезпечення спецавтотранспортом, до речі, як вже згадав Адам Іванович, загалом перебуває 78 тисяч 429 інвалідів. У тому числі 14 тисяч 857 інвалідів чорнобильців.
За рахунок коштів, які передбачені у держбюджеті поточного року на зазначені цілі фондом проводиться процедура закупівлі легкових автомобілів та укладання договорів на закупівлю.
Однією з складових у забезпеченні соціального захисту людей із інвалідністю є надання підприємств громадським організаціям інвалідів фінансової допомоги за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів для створення робочих місць.
У 2012 році фондом спрямовано 46 з половиною мільйонів гривень підприємствам громадських організацій на створення робочих місць для інвалідів. В тому числі об'єднанням інвалідів, підприємства об'єднання інвалідів постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Фонд здійснює передплату для інвалідів першої-другої груп друкованих періодичних видань. На даний час до цього переліку входить 13 друкованих видань, засновниками яких є всеукраїнські громадські організації…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Присуджуйтесь, будь ласка, Ігор Романович. Присаджуйтесь, будь ласка. Я прошу.
 До слова запрошується народний депутат України, голова підкомітету з прав людини Самойленко Василь  Петрович.  Підготуватися народному  депутату Мохнику.

17:36:49
САМОЙЛЕНКО В.П. Шановні учасники слухань, чорнобильці міста Коростеня  і інших  районів Житомирщини просили мене озвучити їхні вимоги.
Перше. Переглянути пункт третій  статті 11 відомого закону, згідно якого діти,  що народилися  після 1999 року і пізніше, після виповнення 18 років, втрачають  право на статус  потерпілого і не мають  права на соціальні пільги.
Друге. Виплатити,  передбачені статями 37 і 39 Закону України,  проводити, відповідно до закону, відмінивши  дію Постанови Кабміну № 836, виплати за якою  не відповідають дійсним розмірам мінімальної заробітної плати. Збільшити фінансування  на безкоштовні ліки, оскільки  фактичне фінансування безкоштовними ліками, за рахунок державного бюджету  цього року,  зменшилися  вдвічі.  Здійснити індексацію розміру пенсій    по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва, чи захворювань, внаслідок  Чорнобильської катастрофи. Внести зміни   до  Постанови Кабміну стосовно  перерахунку  пенсій тим учасникам ліквідації, які не можуть пред'явити  первинні документи в  органи Пенсійного фонду про направлення чи перебування на ліквідації аварії   на ЧАЕС в 1986-1987 роках, а саме: табель робочого часу, довідку про заробітну плату та інше.
Для поліпшення соціального захисту ліквідаторів  змінити  статус учасників ліквідації  наслідків аварії на ЧАЕС  другої категорії, які продовжують проживати в зоні добровільного гарантованого відселення, на статус учасників першої категорії.  
Розробити єдину практику розгляду судами,  виконавчими службами і відділами  державної казначейської служби України справ щодо стягнення компенсаційних виплат громадянам, які постраждали  внаслідок  Чорнобильської катастрофи, а також  виплатити, відповідно до рішень судів,  судові рішення 2009-2012 років  визнати державним боргом. Посилити соціальний захист постраждалих дітей, зокрема, збільшити розмір вартості харчування однієї дитини в день та ввести порядок…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, Василь Петрович. Дякую вам.
Прошу, шановні колеги. Прошу вас дотримуватися дисципліни. Подивіться, ви ж бачите, ми ж маємо всі з вами мати однакові стандарти. Ось ця книжка називається "регламентом", ми до неї запрошуємо виконувати, в тому числі, і народних депутатів. В ній чітко написано, що особи, які присутні на засіданні, мають дотримуватися відповідних положень. Тому прошу конструктивно прислухатися один до одного.
Зараз до слова запрошується голова Спілки інвалідів Чорнобиля Святошинського району міста Києва Красильніков Сергій Петрович, виступ з місця. Будь ласка. Включіть мікрофон. Не включений мікрофон, включіть мікрофон. Там який народний депутат у нас? Місце Сушкевича, включіть, будь ласка. Включіть спочатку облік часу, будь ласка.

КРАСИЛЬНІКОВ С.П. Перше питання. Нам видали, всім ліквідаторам, посвідчення, щоб ми потерпіли. Скільки можна це терпіти? Коли будуть ліквідатори отримувати нормального зразка посвідчення?
Друге питання. Поки є тут Наталія Юріївна, це стосується, коли буде збільшена за чисті продукти харчування, два роки  -  332 гривні?
Третє питання. Зараз зробили і людям взагалі відмовляють чорнобильцям-ліквідаторам другої групи, зв'язок не роблять з захворюванням. І це вже з 2006 року продовжується.
Наступне питання. Коли будуть виконуватись рішення судів? Рішення судів обов’язкові стаття 124 Конституції України, чому на сьогоднішній день ці питання злочинним шляхом, Азаров, Янукович і Тігіпко забрали у нас у чорнобильців пенсії, коли вони будуть віддавати нам, ми в правовій державі живемо чи ні? І скільки з нас інвалідів чорнобильців ліквідаторів можна знущатися?
Я закликаю всіх як тільки трошки потепліє давайте збиратись не десь там, а під Кабінетом Міністрів, якщо влада не чує нас, народ, то мабуть треба міняти владу. (О п л е с к и)

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.
До слова запрошується народний депутат Мохник Андрій Володимирович від фракції "Свобода", дві хвилини.

17:42:14
МОХНИК А.В.
Вітаю товариство! Що я скажу? Я сам я евакуйований з міста Прип'яті, тому проблеми чорнобильців знаю на прикладі своєї сім'ї  і ті рішення судів, які дійсно не виконуються моя мама пройшла всі суди, починаючи суду першої інстанції завершуючи касаційною інстанцією, рішення вступило в законну силу, але потім листами за підписом Тігіпка, як ви  всі знаєте, ці рішення були просто  скасовані. І в цій ситуації я можу запевнити, що Всеукраїнське об'єднання "Свобода", розуміючи цю проблему  з середини, готове співпрацювати з  усіма чорнобильськими організаціями для того, щоб власне відстоювати права чорнобильців, вносити зміни в законодавство і лобіювати інтереси на рівні тому, щоб тисну на виконавчу владу. 
Я хочу нагадати, що чорнобильський закон був ухвалений тоді, коли  чорнобильці тисли на владу і тоді, коли вони були згуртовані, тоді, коли вони були силою. За той час багато змінилося, хтось, на жаль, помер, хтось відійшов від таких активних справ, когось підкупили. І недаремно ви тут кричали "ганьба".  І сьогодні ця проблема стоїть власне в тому, що треба, і я тут погоджуюся з багатьма, які говорили, треба  тиснути на владу, виходити на вулиці і треба заявляти про свої права. А ми тут в парламенті готові вам допомагати.
 І ще одне питання. Питання відповідальності. Чому Україна на своїх плечах вже майже  30 років виносить от власне проблему Чорнобиля?  Треба поставити питання про те, щоб Російська Федерація як правонаступниця Радянського Союзу відшкодовувала збитки по  Чорнобилю. (Оплески) . І ми як політична сила готові ставити це питання і готові підтримувати. Слава Україні!

ГОЛОВУЮЧИЙ. Для виступу запрошується Буренок Валентина Лаврентіївна, голова фонду "Діти  Чорнобиля Львівщини". Підготуватися Проскуріну Володимиру Станіславовичу.

БУРЕНОК В.Л. Шановні депутати та учасники парламентських слухань! Я хочу сказати за категорію евакуйованого населення. Останні два роки держава зняла з себе відповідальність та дала ініціативу вирішувати проблему самим постраждалим. На превеликий жаль, протягом багатьох років на державному рівні про таку категорію, як евакуйовані, просто забули, і згідно постанови 1210 держава нас віднесла до інших. У Чорнобильському законі немає категорії "інші".
З моменту вибуху реактору ми перебували в епіцентрі катастрофи протягом двох діб. Мешканці Прип'яті та їх діти не мали масок, спецодягу, навпаки, більша частина тіла не була прикрита, так як на вулиці було тепло. Діти йшли до школи, бавилися на вулиці, дорослі працювали, місто жило своїм життям. Радіація не вибирала, кого більше вразити, нас чи ліквідаторів. Тим більше, що 26-27 квітня 1986 року ліквідаторів ще не було на місті події, місто було оголошено екологічно небезпечною зоною. Під час вибуху реактору максимальні дози опромінювання отримали пожежники, які гасили реактор, та мешканці міста Прип'яті, і цей факт визнаний на міжнародному рівні. Тому евакуйовані не менше постраждали від радіаційного лиха, ніж ліквідатори, та не менш за ліквідаторів потребують коштів на лікування.
Ми не погоджуємося з поетапною виплатою пенсій з 2014-16 року. Неприпустимо пропонувати та обговорювати варіанти пропозицій, кому, коли і як виплачувати пенсії евакуйованим без представника, без їхнього представника. Закон України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" складається із 71 статті. Цей закон останні десятиріччя у повному обсязі не виконувався ніколи, фінансування  виділялося тільки на декілька статей. Це комунальні послуги, проїзд, лікування, медикаментозне забезпечення, санаторно-курортне лікування. Та навіть на це кошти надавалися у значно меншому розмірі, ніж передбачено законом. Нас – інвалідів з числа евакуйованих всього чотири тисячі 40, ця кількість не потребує вит....

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Присаджуйтесь, будь ласка. (Оплески)
Проскурін Володимир Станіславович, голова правління Всеукраїнської громадської організації "Всеукраїнське об'єднання ветеранів Чорнобиля". Будь ласка.(Оплески)

ПРОСКУРІН В.С.  Уважаемые друзья, уважаемые присутствующие!  Я хочу сказать всем вам о том, что вот  эти слушания, которые сегодня происходят, к сожалению, превращены, ну, не знаю, как это даже назвать, даже трех минут для выступления нормальному человеку недостаточно, а тем более двух. Но мы здесь ссоримся, кричим, шумим, ведь будет по результатам слушаний принят вот этот документ – рекомендації парламентских слухань. И сегодня председатель парламентского комитета уважаемая Ирина Сех очень правильно говорила о том, что сегодня в законе в статье 54 содержится положение на сайте Верховной Рады, давно отмененное постановлением или решением Конституционного суда Украины. К сожалению, эта проблема до сегодня не устранена, и я обращаюсь на прямую к руководству Верховной Рады и парламентского комитета, заняться этим вопросом.
Я напоминаю, что до Помаранчевой революции,  все мы помним, здесь принимали политическую реформу. И после того, как Конституционный  Суд отменил положение этой реформы, президентские полномочия более широкие были возвращены автоматически. Почему же в случае, точно таком случае со статьей 54 нашего закона должно быть иначе? Я этого не знаю. Здесь в этом постановлении, которое писали, конечно, не депутаты, а чиновники, написано, что невідкладним завданням є законодавчо вдосконалена система пенсійного забезпечення. Ради Бога, оставьте в покое наш закон, не нужно ничего вдосконалювати. Оставьте то, что есть на сегодня.
Пару лет назад, когда был самый пик противостояний чернобыльцев и власти, один умный член Партии регионов сказал приблизительно так: "Людям нужно отдать то, что им принадлежит, иначе они придут и заберут все".

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте одну хвилину завершити, дайте, будь ласка.

ПРОСКУРІН В.С.   Это сказал Владимир Рыбак, нынешний Председатель Верховной Рады. Так вот, мы рады, что он придерживается такого мнения, рассчитываем на его помощь.
И я считаю, что нужно восстановить, конечно, деятельность экспертных комиссий, которые совершенно бездумно уничтожили в областях. А люди болеют онкологическими заболеваниями, мы сегодня это слышали, и не смогут получить связь, не смогут получить тысячи и тысячи людей второй категории чернобыльцев, которые сегодня не являются инвалидами.
Поэтому, друзья, я обращаюсь к депутатам: возьмите это все под свой контроль. Я сюда ехал 500 километров, для того чтобы получить 2 минуты. Больше я сказать не могу, но мы встречаемся и не только в этом здании, слава Богу. Поэтому я надеюсь на то, что мы все вопросы с вами решим в интересах абсолютного большинства чернобыльцев.
А для того, чтобы не было такой бурной реакции на некоторых председателей организаций, не следует публично оскорблять чернобыльцев- ликвидаторов, свих товарищей, называя их "трусовозами", "трусоносами" и прочими психиатрическими…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Присаджуйтесь, будь ласка.
До слова запрошується Бущик Петро Григорович, депутат Волинської обласної ради, секретар постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, трудових ресурсів та з питань, пов'язаних з ліквідацією  наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

БУЩИК П.Г. Шановний головуючий! шановні присутні! В рамках відведеного часу я хотів би зупинитися на двох проблемах.
Одна проблема. Які б не прийняли рішення владні структури після повторного обстеження радіологічного забруднення земель в Чорнобильській зоні, все-таки необхідно надалі залишити медичне обслуговування, дитяче харчування і санаторно-курортне лікування. Те, що ми з вами отримали хватить не на одне покоління наших дітей і внуків.
По-друге. Необхідно дитяче харчування все-таки передати у вирішення регіонам. Виходить так, що дітей поліщуків  годують підприємці із Києва, Дніпропетровська чи…. в офшорних зонах, підприємці, які не мають ніякого відношення до дитячого харчування.
Ще одне. В 90-ті роки невиконання закону про статус чорнобильців… наші діти-чорнобильці лікувалися 48 днів, зараз отримують путівки в кращому разі 18. Хто відміняв, хто призупиняв дію цього закону. Гірше того. Шановні, ви  добре знаєте, що з метою якихось таких звітів літня практика дітей  навчальна які навчаються… проживають  в чорнобильських зонах фіксується як оздоровлення дітей. І цим перекривається їм можливості для оздоровлення поза межами району. Я вже не кажу області.
І шановні, як в період передвиборчої кампанії мені випала честь зустрічатися майже 500 разів перед виборцями, які проживають у  чорнобильській зоні. Всі вони в один голос  заявляють: влада, схаменися!зупини експерименти над хворими  людьми під прикриттям так званої реформи системи охорони здоров'я.
Не руйнуйте створеного у радянські часи, спочатку забезпечте   українцям зарплати і пенсії  на рівні середньоєвропейських, побудуйте дороги, які б відповідали  міжнародним стандартам, підготуйте достатню кількість  лікарів загальної сімейної медицини, забезпечте лікувальні заклади каретами швидкої допомоги…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Присаджуйтесь, Петро Григорович.
Шановні учасники парламентських слухань! Хто наполягає на своєму виступі? Давайте домовимося, ще двом учасникам дамо слово.     Анатолій Тишкевич, будь ласка. Після цього Прокопенко і на цьому ми  завершуємо обговорення. Будь ласка, Тишкевич Анатолій, після нього Прокопенко.

ТИШКЕВИЧ А.А. Уважаемые побратимы чернобыльцы! Я Тышкевич Анатолий Антонович, президент первой в мире и естественно в Украине Международной чернобыльской организации  громадских организаций постраждалых "Союз рабочих Чернобыля". 
К сожалению, чернобыльское движение  с допомогой лоббированных связей влады, кумовства раздроблено. И пока чернобыльцы не объединятся в единую силу, мы не можем на парламентских слушаниях пускать слезу, плакать и все такое прочее. Владе и законодательной, и исполнительной, безусловно, нужно помогать.
Но я хотел бы сказать. Конечно, Кабинету Министров, когда разворована страна, тяжело. Но есть элементарные вещи, которые не требуют затрат из бюджета. Почему не могут чернобыльцы, инвалиды, а в первую очередь общественные организации любого толка получить, допустим, автомобиль из Германии без этих хитроумных ограничений. Год выпуска, кубики, таможня, ПДВ и так далее. Это преступление перед экономикой Украины!
Товарищи! Я был в Германии. И говорю, вот ваш эталонный автомобиль "Мерседес". Да. Но немцы говорят, новый автомобиль в течение месяца каждый седьмой попадает на СТО. А вот на старом автомобиле "Фольксваген" я занял первое место в Международном авторалли "Серебряная стрела"! Автомобиль был выпуска 1986 года, ровесник катастрофы. Автомобиль украли среди белого дня и до сих пор дело не возбуждено.
С помощью выконавчей службы преступного судейского решения ограблены организации, уничтожена, разграблена единственная в Украине…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Присаживайтесь, будь ласка.
Прокопенко Петро Андрійович – перший заступник голови Всеукраїнського громадського об'єднання "Інваліди війни – ветерани Чорнобиля".

ПРОКОПЕНКО П.А. Шановні колеги, для сьогоднішніх ровесників Чорнобильської катастрофи, навіть для їх товаришів трохи старше віком, Чорнобильська катастрофа лише історія. І трагедія Поліщуків – колишніх жителів Прип'яті – це теж якась історія. Історія, на жаль, якій все менше і менше місця залишається висновку, значення цієї роботи. Що сталося б з планетою Земля через півроку, рік, якби ці люди не виконали тоді ту роботу? Загальнодержавна програма подолання наслідків Чорнобильської катастрофи на наступні роки, про необхідність якої сьогодні вже тут говорилося, повинно ґрунтуватися в тому числі і на оцінці подвигу людей, які творили перемогу у цій війні, яка не закінчилася 14 грудня 1986 року.
Я вважаю, що сьогодні дуже багато було сказано, але не було зроблено одного – ми з повагою відносимося до всіх громадян, кого накрив попіл Чорнобиля, і бажаємо всім здоров'я і наснаги.
Але все ж таки я пропоную усім, усіх присутніх вшанувати пам'ять усіх чорнобильців-ліквідаторів, потерпілого населення всіх, кого вже сьогодні нема серед нас, кого вже Господь прибрав. Давайте все ж таки вшануємо їх пам'ять, світлу пам'ять, вони вже на небесах, хвилиною мовчання. Дякую. 
(Хвилина мовчання)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні учасники парламентських слухань, переходимо до відповідей на запитання, що надійшли до доповідачів та співдоповідача. А також заключного слова від уряду та голови комітету.
Запрошую на трибуну Міністра соціальної політики України Королевську Наталію Юріївну. 5 хвилин, будь ласка.

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. Доброго дня ще раз всім. Я дуже дякую за те, що ми сьогодні дуже конструктивно з вами попрацювали. Але я дуже добре розумію, що не вистачило часу, щоб почути всі ті найболючіші  питання, які сьогодні існують. Я отримала питання, на  які  хотіла би надати зараз відповідь.
Перше запитання. Чому рішення  комісії зі спірних питань визначення статусу осіб, які   брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській  АЕС, позбавлена  статусу учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській    АЕС на осіб,  яким було перереєстровано  посвідчення  у 1997-2000 роках?  
На розгляд комісії документи надходять за поданням  обласних державних адміністрацій і в разі виникнення  спірного питання щодо  статусу відповідної особи. Комісія  є колегіальним міжвідомчим  органом, до складу якої входять представники  Мінсоцполітики, Міноборони, МВС, МОЗ, Мін'юсту, МНС та громадські організації. У 2012 році було розглянуто 900 справ і з них третині відмовлено     у встановленні  статусу або визнано видачу посвідчень безпідставними. Протягом першого кварталу 2013 року, розглянуто 112 справ і  визначено статус 60 особам, відмовлено у визначенні статусу  або визнано видачу відповідного посвідчення   безпідставним 19 особам.
Комісією встановлено факти подання підроблених документів, які були підставою для видачі посвідчення. Але ж, крім цього, я вважаю, все ж таки,  роботу комісії не дуже задовільною і вважаю,  що треба доопрацьовувати  це питання. І тому  після парламентських слухань ми проведемо робочу нараду в міністерстві та запрошую також всіх взяти участь, дійсно є такі противоречиві питання.
Наступне запитання. Чи буде вирішено питання видачі посвідчень вдовам ліквідаторам Чорнобильської катастрофи без встановлення причинного зв'язку смерті їх чоловіків з наслідками Чорнобильської катастрофи?
Шановні колеги, я вже в своєму виступі чітко сформувала ті пріоритети, над якими ми зараз працюємо. І встановлення статусу сьогодні для вдов Чорнобиля я вважаю одним із найголовніших питань. І тому це питання треба вирішити, тому що це соціально справедливо і не можна людину потім ганяти по різним інстанціям, коли вона вже втратила чоловіка і чоловік мав такий статус. Тому я вважаю, що разом ми це питання вирішимо.
Наступне. Чому діти чорнобильців після досягнення повноліття втрачають право на пільги? Також я чітко свою позицію дала з цього приводу, що треба сьогодні доопрацьовувати питання це, треба вносити зміни, щоб після 18-річного віку наші діти навпаки будуть і потребують сьогодні ще більше захисту та ще більшої допомоги. Тому що дітки підростають, час триває і тут, я вважаю, що цей статус ми з вами також разом зможемо відстояти. Тому що для створення відповідного реєстру і обстежень, які треба буде зробити, потрібно 45 мільйонів 600 тисяч гривень. І ми це питання вже опрацьовуємо, є узгоджена пропозиція Мінсоцполітики і зараз ми проводимо робочу нараду з представниками МОЗ та громадськими організаціями. Тому думаю, що це питання ми з вами вирішимо.
 І також щодо вдов Чорнобиля хотіла повернутися, що ми вже розробили проект закону про внесення змін до Закону про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи щодо удосконалення порядку надання пільг та компенсацій, якими пропонується внести зміни до статей 20, 48, 52, 53 та 54 закону, виключивши норму щодо встановлення причинного зв’язку  смерті учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Чорнобильської катастрофи. І прийняття такого акту безумовно потребує додаткових витрат з державного бюджету, ми їх прорахували це 7 мільйонів 700 тисяч гривень на рік. І, на жаль, Мінфін, Мінекономрозвитку, Пенсійний фонд не погодили цей проект акту, але я вважаю, що після парламентських слухань ми зможемо все ж таки зворотній зв'язок з ними отримати і будемо сподіватися, що ми погодимо з ними цей проект акту. Дякую вам.
І якщо можна останнє питання. В які відомства може звернутися інвалід-чорнобилець з питань забезпечення житлом?
Сьогодні це питання вже багато разів піднімалось і зараз ми тут обговорювали з громадськими  діячами, що проблеми існують дійсно, тому що одну програму веде Міністерство соціальної політики…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, будь ласка. Включіть мікрофон, дайте завершити.

КОРОЛЕВСЬКА  Н.Ю. … іншу програму веде  Мін'юст і інші Мінекології, МОЗ, МЧС і так всі сьогодні Чорнобильські програми розповсюджені по різних міністерствах. І координувати цю роботу і забезпечувати соціальних захист, а я вам говорю, це 11мільярдів гривень, тобто це дуже великі кошти, але  ж тому що вони не сконцентровані, проконтролювати неможливо і процес дуже непрозорий. Тому ми і запропонували, що ми готові брати на  себе відповідальність, але ми повинні  для цього отримати можливості, щоб нести цю відповідальність.
Тому якщо будуть внесені зміни, і ці програми будуть передані до Міністерства соціальної політики, тоді буде відповідати за це  Міністерство соціальної політики. Ми такі проекти розпоряджень підготувати, тому сподіваємося, що якщо їх узгодять, то будемо разом з вами спілкуватися.
Ще раз дякую. Бажаю всім успіхів і всього найкращого. І сподіваюсь, що в ці дні ми ще не раз  з вами зустрінемося.
Також запрошую поїхати, ми поїдемо і в Чорнобиль разом, і будемо реквіємі, тому  всього вам самого найкращого, здоров'я і успіхів. Дякую. 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Присаджуйтесь Наталя Юріївна.
Досить багато питань надійшло в письмовому  вигляді.
У мене запитання до представників уряду. Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження на місці, Холоша Володимир Іванович, до вас надійшли запитання? Включіть мікрофон, будь ласка. Дві хвилини, з місця.

ХОЛОША В.І. До нас надійшов ряд запитань. Я скажу так, що частина тих питань, які порушувалися, вони є у проекті рішення, тому я на них не буду зупинятися.
Є два принципових питання, які стосуються транзитного проїзду через мости Прип'ять і Дніпро, які стосуються більш спрощеного проїзду через зону відчуження транзитного транспорту і розвантаження міста Києва.
Ну. Це питання досить складне, тому що навіть по тій міжурядовій угоді, яка існує між Білорусією і Україною, зараз ми маємо великі складнощі із пропуском транспорту у зону відчуження для робіт і на Чорнобильській АЕС, і постійно, майже кожний квартал ці списки транспорту переглядаються Білоруською стороною. Мало того, ви знаєте про те, що транзит платний, і Україна платить Білорусії досить грубі гроші за те, щоб перевезення відбувалося залізницею. Тому це питання не тільки уряду України, воно міжурядове, і воно, звичайно, найближчим часом навряд чи буде вирішено для того, щоб розвантажити Київ.
Друге питання стосується будівництва спалювального заводу біля Іванкова, тут є адреса і є, так сказать, заявник. Но ми письмово..., він просить письмо відповісти – ми письмово відповімо, вивчимо це питання. І ті питання, які стосуються далі стратегії діяльності в зоні відчуження, я просто повідомлю, що в минулому році прийнято рішенням уряду стратегія діяльності в Чорнобильській зоні відчуження оновлена, яка багато в чому врахує ті пропозиції, які прозвучали у виступах народних депутатів і щодо відновлення площадки, майданчика Чорнобильської АЕС і відносно Чорнобильської АЕС. Дякую. Все інше – в письмову вигляді.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Включіть, будь ласка, мікрофон міністру екології та природніх ресурсів Проскурякову Олегу Альбертовичу.

ПРОСКУРЯКОВ О.А. Всем добрый день!  Я хочу поднять тот же вопрос, который прозвучал с уст Татьяны Валентиновны Тимочко, да, председателя там Всеукраинской лиги, что не было сегодня экологических вопросов, поэтому как бы мне отвечать не на что. Но Татьяне Валентиновне я хочу сказать, что я рад ее видеть не только здесь, а вообще везде, где бы это только можно было, да. Поэтому я вас приглашаю в гости, вы почему-то как бы отказываетесь и да, да... И нет, ну, вас как представителя громадськой ради. Хорошо, давайте так поставим вопрос: если вы готовы на конструктивный разговор с министерством, то мы готовы встретиться. Если это просто, как у нас обычно это происходит: полное отрицание друга друга, - ну, тогда, наверное, нет смысла. Но я еще раз говорю, я готов на конструктивный разговор как министр, как представитель правительства. Поэтому и я думаю, что "Довкілля для України", которое у нас будет 23-е и 25-е, пройдет тоже у нас успешно, я на это очень надеюсь, и на сотрудничество с вашей стороны. Это касательно громадських организаций.
Что касается нашего родного комитета, я могу повторить только то же самое: что мы готовы на конструктивный разговор, на то, чтобы выполнять те задачи, которые стоят перед нами как перед правительством. И, Ирина Игоревна, вот хочу воспользоваться случаем и пригласить вас в субботу в 9.30 в парк "Отрадный" на "Довкілля для України", на День Земли, и вместе будем тогда с вами сажать деревья и начнем какую-то первую совместную акцию. Спасибо.
Давайте весь комитет, я не против. Там будет полевая кухня, там будет хорошо. И мы сделаем доброе дело.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олег Альбертович.
Прошу включити мікрофон Бойку Анатолію Павловичу, заступнику голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

БОЙКО А.П.  Дякую. Було два запитання, пов'язаних з забезпеченням житлом.
На одне з них Наталія Юріївна доповіла. Це до кого звертатися сьогодні особливо інвалідам-чорнобильцям. Поки не передано бюджетна програма від Міністерства надзвичайних ситуацій, будь ласка,  звертайтесь до Міністерства надзвичайних ситуацій, кожне ваше звернення, запит вони будуть   розглянуті, надана відповідь.
Друге питання це стосовно укладених у 2007 році з Північспецбудмонтаж угод на будівництво житла. Здійсненою претензійно-позовною роботою в минулому році отримано  на підставі судових рішень 65 квартир, які побудовані за кошти Державного бюджету і  передані місцевій владі, місто Путивль Сумської області. На жаль, залишається ще неповернуті 55 квартир село… містечко Куликівка Чернігівської області і 80 квартир Первомайськ Миколаївської області. Є судові рішення, але господарський суд визнав банкрутство цього підприємства. За Міністерством надзвичайних ситуацій воно внесено до реєстру дебіторські заборгованості, вживаються всі заходи для того,  щоб повернуто було таке необхідне житло.
Вся інформація необхідна передається як контролюючим, так і правоохоронним органам. Я дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Запитання до заступника голови  правління Пенсійного фонду Никитенко Валентини Степанівни надходили? Надходили. Одна хвилина, будь ласка.

НИКИТЕНКО В.С. З питань  пенсійного забезпечення щодо перерахунку  пенсій у 2013 році. Як говорила Наталія Юріївна і я у своєму виступі,  що кошти Державного бюджету на  фінансування виплати  пенсій закладені у розмірі  7 мільярдів  919 мільйонів. Це з врахуванням підвищення прожиткового мінімуму, яке вже одне відбулося з 1 січня 2013, і друге  відбудеться з 1 грудня 2013 року.
Інші пропозиції, про які   говорила і Наталія Юріївна, і я говорила,  за  результатами роботи першого   півріччя будуть розглядатися ті опрацьовані питання на сьогоднішній день і  в разі можливості будуть внесені  зміни до Закону про Державний бюджет  і до бюджету Пенсійного фонду України на 2013, після чого можна буде вирішувати питання.  Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.
Запитання до заступника міністра охорони здоров'я  Толстанова Олександра  Костянтиновича надходили? Ні, не  надходили.
Запрошується до  заключного слова, 3 хвилини, голова Комітету Верховної Ради України  з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Сех Ірина Ігорівна,
Шановні учасники парламентських слухань! Шановна Наталіє Юріївно! Присядьте, будь ласка! Давайте послухаємо заключне слово. Шановна Наталіє Юріївно, будь ласка, присядьте. Я звертаюсь до Королевської. Почекайте, Ірино Ігорівно. Зачекайте, будь ласка.
Підскажіть. Наталіє Юріївно! Присядьте, будь ласка, заключне слово голови комітету послухаємо. А потім ви продовжите консультації і надасте відповідні відповіді. Присядьте, будь ласка.

18:13:06
СЕХ І.І.
Дозвольте подякувати всім учасникам парламентських слухань. Впевнена, сьогодні всі ми маємо спільну мету створення більш ефективної нормативно-правової бази щодо розв'язання всіх проблем, пов'язаних з подоланням наслідків чорнобильського лиха. Та домогтися істотного покращення соціального захисту постраждалих. Сталого розвитку територій, які віднесені до радіаційно забруднених. Підвищення рівня безпеки Чорнобильської АЕС.
Те, що такі парламентські слухання потрібні, свідчить та кількість наших радіослухачів, та кількість телеглядачів, які зробили під час нашої трьохгодинної роботи дзвінків навіть до мене як до голови комітету. Тобто ті, які не змогли приїхати, вже не змогли в силу свого стану здоров'я, вони переживають, переймаються, щиро вірять і сподіваються, і надіються, що ми допоможемо. До мене тільки що підійшли корінні чорнобильці і з такою дуже важливою проблемою, що Чорнобиль хоче жити, Чорнобиль не хоче бути мертвим. І це також повинно нашим бути з основних завдань.
Ми сьогодні зібралися і обговорили дуже важливі актуальні проблеми. Комітет підготував проект наших парламентських слухань, наших, нашої резолюції. Ми просимо протягом тижня подавати всі пропозиції. Ви, ніхто крім вас більше не знає проблем, повірте. Жоден депутат, жоден урядовець не знає так як ви, настільки глибоко. І ви повинні бути зараз нашими союзниками у вирішенні важливих і назрілих проблем.
Я бажаю нам усім сильного, могутнього чорнобильського руху. Я бажаю вам сили, могутності і єдності. Лише разом ми можемо подолати усі ці проблеми, які є. Я бажаю здоров'я вам. Бажаю, щоб були сильними і здоровими ваші внуки. Щоби народжувалися у вас правнуки і щоб ми забули про цю проблему як про страшний сон.
Тому сили, здоров'я і чекаємо пропозицій щодо парламентських, власне, резолюції нашої. І тема, ми не забуваємо цю тему. Ми обов'язково час від часу мусимо разом взятися за руки і тиснути до того часу, поки нас не почують і проблеми не будуть вирішені. Дякую усім тим, що не дожили…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Звершуйте.

СЕХ І.І. … здоров'я лише. Дякую. (Оплески)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, шановні учасники парламентських слухань, будемо підводити підсумки. Перебіг нашого зібрання дає змогу визначити, відбулася достатньо конструктивна і дуже корислива розмова.
Чорнобильська трагедія залишила по собі не лише глибокий слід у пам'яті. Спадок Чорнобилю ставить перед нами цілий ряд завдань, які потребують негайного вирішення. ці питання не нові, але надзвичайно важливі.
По-перше, забезпечення належного рівня медичного обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи,  в основному це пов'язано  з онко захворюваннями. Однак, проблема медичної галузі комплексна  і вирішувати  її треба системно, не лише в розрізі наслідків Чорнобилю. Щоб кожна людина мала змогу  отримати необхідну медичну  допомогу,  доступну і висококваліфіковану.
Хотів би повідомити,  що не так давно у мене відбулася зустріч із заступником міністра закордонних справ  Республіки Куба Марселіно Гонсалесом. Він підтвердив, тверді наміри  Куби, підписати нову угоду з Україною, яка передбачає медичну  реабілітацію  і лікування українських дітей,  постраждалих наслідок аварії на ЧАЕС. Як відомо,  за час  реалізації програми курс  лікування та оздоровлення дітей пройшли понад 20 тисяч.
Наступне  питання. Забезпечення  житлом  постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. В Україні майже 40 тисяч сімей чорнобильців потребують покращення житлових умов. Крім того, необхідно активізувати  роботу у напрямку  перетворення об'єкту укриття  на   екологічну  безпечну систему. Я переконаний, ми всі  з вами усвідомлюємо,  що подолання наслідків  Чорнобильської катастрофи це  не просто завдання уряду і парламенту, це справа честі кожного, хто тим чи іншим чином  причетний до цієї вкрай  потрібної справи і це наш обов'язок, наше спільне  завдання і велика відповідальність, тому що на кону життя та здоров'я наших громадян та майбутніх поколінь. Сьогодні ми повинні шанувати пам'ять тих, хто загинув під час катастрофи. Але ще важливішим є турбота про те, щоб наше підростаюче покоління не відчувало наслідків трагедії.
Ще раз хочу звернутися до тих учасників, хто готувався, але не встиг виступити. Прошу вас передати підготовлені тексти своїх виступів та свої пропозиції до секретаріату комітету для врахування при виданні збірника матеріалів слухань, куди будуть включені і не виголошені виступи. Водночас я б хотів рекомендувати комітетам, які здійснюють підготовку парламентські слухань, передбачати більше часу для того, щоб заслухати експертів представників громадських організацій. Народні депутати і так щодня мають можливість висловлюватись, у представників уряду також є змога виступати на трибуні Верховної Ради. І сама суть парламентських слухань полягає в можливості звернутися до парламенту і до уряду.
Я дякую фахівцям та експертам, які висловили сьогодні свої думки. Давайте зараз разом подякуємо комітету за організацію цих слухань і дякую всім за участь у нашому зібранні. Бажаю міцного здоров'я, успіхів і оголошую слухання завершеним. Дякую всім.

ДЖЕРЕЛО

Немає коментарів:

Дописати коментар