Щемлять чорнобильців інвалідів ІІ групи

На гарячу лінію газети “RIA-Козятин” звернувся мешканець міста Володимир Табашнюк:

— Я інвалід першої категорії другої групи, чорнобилець. Колишній старшина міліції, а зараз пенсіонер. Хворі ноги. Поїхав у Вінницю маршруткою. Але чекав неприємний сюрприз. Водій автобуса сказав, щоб я оплачував за проїзд.

Чоловік бідкається, чому так? Його знайомі за статусом чорнобильців їздять зі Жмеринки до Вінниці і нічого не платять в маршрутці...

Прокоментував ситуацію водій маршрутки “Козятин-Вінниця”

У нас є одне пільгове місце, — повідомив пан Леонід. — Безкоштовно може їхати учасник бойових дій АТО. Влада нам не компенсує проїзд інших категорій громадян.

Міністр соцполітики: Маємо дірку в 145 мільярдів, додамо ще 6, отримаємо 151

"Нещодавно зустрічався з чорнобильцями. Вони питали про те, допоки будуть отримувати таку мізерну пенсію? Принесли законопроект, який потрібно затвердити, щоб відновити соціальну справедливість. Я запитав про ціну цього законопроекту. Кажуть, що 6 млрд грн, але, за їхніми думку, це не гроші. Ну як вам сказати? Маємо дірку в 145 мільярдів, додамо ще 6, отримаємо 151. Завтра прийде ще хтось, бо у них взагалі мінімальна пенсія... А у нас проблема в тому, що і нинішній дефіцит покривати, за великим рахунком, нічим", - зазначив Андрій Рева.

Про це в інтерв'ю "Економічній правді" заявив міністр соціальної політики України Андрій Рева.

Пенсійний фонд України - банкрут, оскільки з бюджету в 257 мільярдів гривень 145 млрд - дотація з Державного бюджету.

Постанова суду

ДО ЗАПИСНИКА
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2015 року 11 год. 10 хв. Справа № 817/1120/15 м. Рівне

Рівненський окружний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді Недашківської К.М., суддів Борискіна С.А. та Жуковської Л.А., за участю: секретаря судового засідання Морозюк О.В.; позивача - ОСОБА_1 (паспорт серії НОМЕР_1, виданий 13 січня 1999 року); представника позивача - ОСОБА_2 (договір від 17 квітня 2015 року); представника відповідача - Черпака М.Л. (довіреність від 09 грудня 2014 року); розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Державної виконавчої служби України про визнання протиправними дій, скасування рішення, і зобов'язання вчинити певні дії.

Окрема думка

Про гіпертрофовану жадібність та ампутацію совісті

Пройшла чергова, не перша і не остання акція чорнобильців у столиці держави. Традиційно прийшло кілька сотень чорнобильців, традиційно кожна група наполягала на своєму, нетрадиційно цю акцію проігнорували майже всі засоби масової інформації. А загальну думку суспільства висловили протестуючі поряд проти утисків української мови  "Ви знову по гроші приїхали?"

Подивився наявний відеозапис. Виділю кілька основних тез із виступів.

• Усі чорнобильці рівні і повинні отримувати однаково
• Відмінити постанову 1210
• Не змінювати Чорнобильський Закон
• Прийняти Закон 4442

Що ще важливе забув? Додадуть інші, а я спробую тверезо подивитись на ці постулати.

Депутати пропонують скасувати "Чорнобильський закон"

Зараз між урядовцями і чорнобильцями розгорнулись дискусії щодо доцільності внесення зміни до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", які б повернули раніше існуючі норми або прийняття цілком нового закону, який би передбачав уніфікацію соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Про це, зокрема, йшлося і під час зустрічі міністра соціальної політики Андрія Реви з представниками громадських чорнобильських організацій 12 травня 2016 року.

Мабуть, не дарма, думку щодо "уніфікації" і висловив міністр соціальної політики, оскільки напередодні цієї зустрічі, 11 травня 2016 року, 16-ма депутатами від так званої коаліції у Верховній Раді було зареєстровано законопроект за № 4560, в якому по суті пропонується парламенту скасувати дію актів СРСР і УРСР на території України і зокрема Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Так, згідно з законопроектом залишається можливість лише тимчасової дії (до прийняття законів України, що регулюють відповідні відносини) законів, прийнятих під час існування УРСР.

Отмена вредного нормативно-правового акта – путь к объединению чернобыльцев!

Надо же было дожиться до такого абсурда, что сейчас многие начали ассоциировать и превозносить ВООИ "Союз Чернобыль Украины", как защитницу обездоленных инвалидов-чернобыльцев. И это после многих лет поношения и унижения бывшим руководителем этой организации ликвидаторов аварии на ЧАЭС, которое происходило с молчаливого согласия ныне здравствующих руководителей областных организаций и других представителей совета этой организации. Складывается такое впечатление, что во многих окончательно заскорузли мозги и они полностью потеряли здравый смысл.

Тем не менее, чтобы действительно поверить в искренность намерений многих нынешних трибунов с ВООИ "Союз Чернобыль Украины", да и не только их, сегодня необходимы конкретные шаги и действия, которые бы действительно стали убедительными для чернобыльского сообщества.

Фоторепортаж акції чорнобильців 12 травня


Біля будівлі Верховної Ради мітингують чорнобильці

12 травня 2016 року біля будівлі Верховної Ради розпочався  мітинг  чорнобильців. 

Активісти вимагають прийняття законопроекту №4442 про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо пенсійного забезпечення.

Нагадаємо, що сьогоднішній мітинг проводиться за ініціативи Громадської організації "Пожежні Чорнобиля".

Опубліковано Закон щодо пенсій для інвалідів II групи

У період до 1 січня 2017 року особи, визнані інвалідами II групи, мають право на пенсію по інвалідності за наявності відповідного страхового стажу на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією. Чинні норми передбачали строк до 1 січня 2016 р.

Відповідний Закон (проект №2511а) “Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо необхідного страхового стажу для призначення пенсій інвалідам другої групи” сьогодні опублікували в "Голосі України".

Стосовно питання страхового стажу мова йде про положення ст. 32 Закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування згідно з якими особи, визнані інвалідами II групи, мають право на пенсію по інвалідності за наявності такого страхового стажу на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією:

Про збільшення розмірів щорічної разової грошової допомоги до 5 травня деяким категоріям громадян

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від 29 квітня 2016 р. № 320

Київ

Про збільшення розмірів щорічної
разової грошової допомоги до 5 травня
деяким категоріям громадян

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Установити у 2016 році виплату щорічної разової грошової допомоги до 5 травня:

Чи збільшать пенсії чорнобильцям?

Народні обранці з «Опозиційного блоку» пропонують  повністю відновити виплату пенсій для працюючих пенсіонерів-чорнобильців. Проте така ідея не підкріплена належним фінансово-економічним обгрунтуванням.

Для реалізації «опозиційної» ідеї розроблено законопроект № 4442-1:  «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII щодо встановлення належного рівня пенсійного забезпечення».

На думку авторів даного документу (Юрія Солода та Наталії Королевської) потрібно  встановити такі розміри пенсійних виплат:

1) пенсії інвалідам, яким установлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою:

Інвалідам-чорнобильцям підвищили пенсії

З 1 травня зростуть мінімальні пенсійні виплати учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Про це повідомляють у Пенсійному фонді України.

Зокрема, мінімальна пенсійна виплата для інвалідів з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС з 1 травня 2016 року становитиме:

Законопроект № 4502 від 21.04.2016

Проект вносять
народні депутати України

Д.Є. Добродомов
(посвідчення № 313)
Б.М. Матківський
      (посвідчення № 319)
О.С. Мусій
      (посвідчення № 322)

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо вдосконалення пенсійного забезпечення учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та евакуйованих із зони відчуження

Верховна Рада України п о с т а н о в л я є: