Про розміри грошової компенсації вартості продуктів харчування на 2016 рік

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
НАКАЗ

25.01.2016  № 42


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
05 лютого 2016 р.
за № 194/28324

Про встановлення розмірів грошової компенсації вартості продуктів харчування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2016 рік

Відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та на виконання пункту 9 Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 вересня 2005 року № 936 (зі змінами), НАКАЗУЮ:

Експерти ПФУ повідомили, які пенсії будуть проіндексовані

Уряд заговорив про індексацію пенсій. Які пенсійні виплати змінюються при індексації?

Про це розповіли фахівці Головного управління Пенсійного фонду України, – інформує zik.ua.

Індексацію всіх видів пенсій проводять у відповідності з Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» та Порядку проведення індексації грошових доходів населення.

Згідно з вказаними документами, пенсії індексують в межах прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб з урахуванням:

Про зустріч в Мінсоцполітики

За інформацією прес-служби Мінсоцполітики від 22 лютого 2016 року повідомляється, що 17.02.2016 відбулась зустріч представників всеукраїнських громадських організацій, які опікуються соціальним захистом постраждалих громадян.

Від Міністерства у зустрічі взяв участь заступник директора Департаменту соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи – начальник відділу визначення статусу постраждалого та зв’язків з громадськими організаціями Уяздовський В. О.

Під час зустрічі розглядалися питання пенсійного забезпечення постраждалих громадян в частині встановлення розмірів мінімальних пенсійних виплат, додаткових пенсій та компенсацій залежно від прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність.

В петиції до Президента України "герої-потерпілі" бачать себе на рівні з ліквідаторами

Електронні петиції
Офіційне інтернет-представництво Президента України

Суть звернення: Про законопроект 44283/0/1-15
Прізвище, ім’я, по батькові автора (ініціатора): Линник Олексій Іванович
Статус: триває збір підписів
Петиція №22/021203-еп. Подана 17.02.2016
Дата початку збору підписів: 17.02.2016
Текст електронної петиції:

Шановний пане Президент. Нас, як громадян України глибоко турбує підготовка вельми суперечливого проекту Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, який не пройшов громадського обговорення та викликає велику стурбованість серед осіб віднесених до категорії 1 з числа потерпілих від Чорнобильської катастрофи.

Даним законопроектом, зокрема, пропонується в Законі України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" встановити розміри мінімальних пенсійних виплат, додаткових пенсій та компенсацій в залежності від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Чорнобилець зажадав тлумачення статей "Чорнобильського закону"

Секретаріатом Конституційного Суду України здійснюється опрацювання конституційного звернення Сухаренка Миколи Яковича щодо офіційного тлумачення положень частини четвертої статті 15, частини першої статті 54 Закону України „Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи“.

Пропонуємо до вашої уваги текст цього звернення:

Обговорили питання, що турбують ліквідаторів на ЧАЕС

Незабаром Україна відзначатиме тридцяту річницю Чорнобильської катастрофи, яка досі дає відгомін про себе та стала трагедію, не лише українського, а й міжнародного масштабів.

Одинадцятого лютого міський голова Кам’янець-Подільська Михайло Сімашкевич та його заступник Вадим Савчук провели зустріч із представниками осередку "Союз Чорнобиль України", на якій обговорили основні питання, що турбують ліквідаторів.

Як зазначив голова осередку Володимир Гусєв, до сьогодні на державному рівні неврегульовано багато проблем, які виникають у сфері медичного, соціального забезпечення, а також забезпечення житлом ліквідаторів.

Щодо питання пенсійного забезпечення деяким категоріям громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

На виконання Протокольного рішення засідання Урядового комітету з питань гуманітарного розвитку та соціальної політики від 12.01.2016 № 1 у Мінсоцполітики 01.02.2016 за участю представників Мінфіну та громадських організацій відбулося засідання робочої групи з питань підвищення рівня пенсійного забезпечення, на якому було розглянуто доопрацьований проект Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”(щодо внесення змін до статей 50, 52, 54 відповідного Закону в частині встановлення розмірів мінімальних пенсійних виплат, додаткових пенсій та компенсацій залежно від прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність).

За результатами розгляду доопрацьований законопроект направлено на погодження до заінтересованих центральних органів виконавчої влади та на розгляд Організаційному комітету з підготовки та проведення у 2016 році заходів, пов’язаних з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи.

Щодо звільнення від оподаткування пенсій інвалідам з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту Закону України

 «Про внесення змін до статті 164  Податкового кодексу України
(щодо звільнення від оподаткування пенсій, призначених інвалідам з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

1.     Обґрунтування необхідності прийняття законопроекту
Незважаючи на те, що після Чорнобильської катастрофи пройшло майже 30 років, наслідки її не зникли, а продовжують завдавати шкоди населенню України. З року в рік спостерігається прогресуюче зростання рівня захворюваності ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, збільшення їхньої смертності на фоні зниження народжуваності населення. Так, з 600 тис. осіб, які  зазнали радіоактивного ураження в 1986 році, на сьогодні залишилося лише 59 тис. 440 осіб.