Пропозиції щодо внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"

Проект закону про скасування Закону №76 від 28.12.14 р. напрацьований Федерацією профспілок України та ВГОІ "Союз Чорнобиль України"

Проект

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо відновлення соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи)

Верховна Рада України постановляє:

І. Внести до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 13, ст. 178 із наступними змінами) такі зміни:

Чортківчанин до Яценюка: “Чому Ви нам збрехали?” або за що ми маємо затягувати паски міцніше?

Маю намір говорити про діючий в нашій державі захист людей знедолених, малозабезпечених – інвалідів всіх категорій, воїнів-«афганців», постраждалих від аварії на чАЕС, учасників воєнних конфліктів, в тому числі й не визнаних відповідним статусом досі, дітей війни і т. д. Захист істинний і вдаваний.

Пригадаймо, як головний урядовець країни, виступаючи у 2012 році на передвиборному мітингу в Чорткові, пообіцяв, що всі судові рішення по справах «чорнобильців» будуть виконані в повному обсязі.

Але й досі уряд нічого не зробив, діє славнозвісна постанова 1210 Азарова – щодо соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок чорнобильської катастрофи, дітей війни та інших незахищених верств населення.

Інформаційне повідомлення ВГОІ "Союз Чорнобиль України"

21 січня 2015 року відбулося розширене засідання Президії Центральної Ради Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», у якому, окрім членів Президії, взяли  участь члени Центральної Ради - керівники Дніпропетровської, Луганської, Харківської, Чернігівської, Полтавської, Київської обласної та Київської міської обласних організацій, а також керівники районних організацій столиці і області, голови організацій - колективних членів  «Союзу Чорнобиль України».

На засідання розглянуті такі питання:

Пільги за одним законом


Про зміни в чинному законодавстві у зв'язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України».

У зв’язку з прийняттям зазначеного закону  парламентом за поданням Кабінету Міністрів України  внесено зміни до великої кількості законів України, які скорочують кількість пільгових категорій населення, кількість громадян, які мають право на пільги, та деталізують умови їх надання.

Раніше  законодавством  були передбачені пільги на безоплатний проїзд всіма видами міського та приміського транспорту, а також безоплатний проїзд раз на два роки  по Україні для  учасників війни, членів сімей загиблих ветеранів війни,  жертв нацистських переслідувань. Тепер це  з 1 червня 2015 року буде відмінено.

Нове у пенсійному забезпеченні

Закон України №76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» передбачає:

Щодо спеціальних пенсіонерів

Зменшення відсотка від заробітної плати, що береться для обчислення пенсії, з 70 до 60 для таких спеціальних категорій пенсіонерів, як прокурори, державні службовці, судді, народні депутати, службовці органів місцевого самоврядування.

Для науковців відсоток від заробітної плати, що береться для обчислення пенсії, зменшений з 80 до 60, а також змінені умови обчислення пенсій по інвалідності від нещасного випадку на виробництві та пенсій у зв’язку із втратою годувальника.

У Києві затримують виплати чорнобильцям

У Києві затримують щомісячні виплати грошової компенсації вартості продуктів харчування, призначених для осіб, постраждалих внаслідок техногенної катастрофи на Чорнобильській АЕС. Про це повідомляє «ГолосUA».

На поточний момент чорнобильці поки не отримали компенсації за грудень і частково за листопад 2014 року. Причина затримки виплат невідома.

Нагадаємо, відповідно до закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» громадянам України встановлено близько 100 видів пільг, компенсаційних виплат, доплат і різного виду допомоги.

Увага! Управління соцзахисту роз'яснює як діяти батькам школярів, в зв'язку зі скасуванням пільг для 4 зони

З 01 січня 2015 року набув чинності Закон України від 28 грудня 2014 р. № 76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України». Вищевказаним Законом із Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» виключено ряд норм, зокрема щодо пільг та компенсацій потерпілим дітям та їх батькам.

Так, з 01 січня 2015 року із Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» виключено положення, які передбачали: