У Житомирі інваліди-чорнобильці вимагають перерахунку пенсії

Прокуратурою міста Житомира, за результатом розгляду звернень громадян, до суду подано два позови щодо перерахування пенсії та виплати у повному обсязі коштів, передбачених законодавством про соціальний захист громадян, постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи.

 Про це  повідомила  прес-служба прокуратури Житомирської області, пише веб-сайт "Ваші ІНТЕРЕСи".

Установлено, що Управлінням пенсійного фонду в м. Житомирі Житомирської області, у порушення вимог Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», упродовж чотирьох місяців поточного року не у повному обсязі виплачено пенсію за шкоду, заподіяну здоров’ю, інвалідам 1 та 2 груп, які є постраждалими 1-ї категорії внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Порядок виконання судових рішень у справах чорнобильців та дітей війни

До Центру правової інформації та консультацій у м. Біла Церква звернулася пенсіонерка Поліна Степанівна Іванова, яка має статус дитини війни. Декілька років тому вона виграла справу щодо доплати до пенсії. Але і досі не отримала грошей від пенсійного фонду. Юристи Центру також фіксують збільшення звернень громадян, які мають статус чорнобильців та дітей війни з однаковою проблемою - виконання рішень судів щодо доплат до пенсій. Дехто з громадян 3-4 роки назад за виконавчими листами по вказаним справам отримав кошти частково. Кому пощастило, тому виплатили кошти у повному обсязі. Проте залишилися дуже багато пенсіонерів, хто ні копійки не отримав від Пенсійного фонду.

Тож, який порядок виконання рішень судів по вказаним справам з урахуванням прийняття нових нормативно-правових актів?

Про невідкладні заходи щодо поліпшення пенсійного забезпечення чорнобильців

Прем’єр-міністру України
Яценюку А.П.

Про невідкладні заходи щодо поліпшення
пенсійного забезпечення чорнобильців

Шановний Арсенію Петровичу !

Вкотре звертаємося до Вас з пропозицією про вирішення питання, яке вже протягом тривалого часу викликає найбільше напруження у чорнобильському середовищі.

Йдеться про здійснення подальших заходів з поетапного відновлення у повному обсязі дії статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в редакції до 2008 року.

Яценюк заявив про початок боротьби з "чорнобильцями"

Яценюк нарахував 18 мільйонів пільговиків, яких більше ніж працездатного населення. Про це повідомив Арсеній Яценюк на ток-шоу Савіка Шустера.

За його словами, в Україні дійшло до того, що "пів країни чорнобильців", такого бути не може. Навіть в СРСР її було менше, зауважив прем'єр.

Яценюк повідомив, що кількість пільгових категорій треба скорочувати в два рази.

"На превеликий жаль, міністру соціальної політики доведеться проводити складні непопулярні заходи. В тому числі і перегляд всіх пільгових категорій громадян", - повідомив він.

Уряд зупинив дію документа з переліком населених пунктів, де проводилась АТО

Кабінет Міністрів України зупинив дію свого розпорядження від 30 жовтня 2014 №1053-р про затвердження переліку населених пунктів, на території яких проводилась антитерористична операція. 

Про це йдеться в розпорядженні уряду №1079-р від 5 листопада 2014 року. Текст документа оприлюднений на урядовому веб-порталі.

"Зупинити дію розпорядження Кабінету міністрів України від 30 жовтня 2014 №1053" Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція ", - свідчить розпорядження.

Умови призначення пенсії особам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи

І. Право на призначення пенсії відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"

Право на пенсію за Законом України  "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" мають особи, віднесені до категорій 1,2,3,4.

Пенсії особам, віднесеним до категорій 1, 2, 3, 4, встановлюються у вигляді:

а) державної пенсії;
б) додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю, яка призначається після виникнення права на державну пенсію. 

Чи має право вдова чорнобильця вийти на пенсію раніше

Я вдова чорнобильця. Чи маю я право піти на пенсії раніше? Мені 51 рік, стаж 33 роки.

Лідія Махаринко. Межівський район


Шановна Лідіє Володимирівно, статтею 16 Закону України «Про пенсійне забезпечення» передбачено призначення пенсії сім’ям загиблих (померлих) військовослужбовців та осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які померли в наслідок захворювання пов’язаного з ліквідацією наслідків чорнобильської катастрофи, зокрема, жінки — після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років.

За документами архівної пенсійної справи Махаринко І. Г. був потерпілим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Відповідно до статті 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по інвалідності, а в разі смерті пенсіонера — незалежно від тривалості страхового стажу.

Пільговики Чернігова шоковані нововведеннями Уряду

У вересні цього року ЗМІ області інформували громадян щодо застосування норм постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» (далі – Постанова). Начебто все було зрозуміло, поки не почали надходити перші рахунки за комунальні послуги…

Рахунки за жовтень розбурхали населення Чернігова

На початку листопада жителям Чернігова від КП «Чернігівводоканал» надійшли рахунки за споживання холодної води та водовідвід. І, якщо пересічні громадяни, які сплачують за послуги 100-відсотково, не побачили будь-яких змін у розрахунках, то ті, хто отримує пільги та субсидії відразу звернули увагу на збільшення суми за послуги КП «Чернігівводоканал».

Люди, не розуміли, чому суми для сплати були збільшені, адже пільги не зменшували і вартість послуг також не змінювалась. Звичайно ж почали надходити дзвінки, як до представників ЗМІ, так і до абонентського відділу КП «Чернігівводоканал». Дозвонювачі просили роз’яснити, чому за жовтень місяць вони мають платити більше, ніж у вересні.

Невиконання судового рішення

Невиконання судового рішення – залишення нереалізованим, не проведеним у життя рішення, постановленого судом колегіально чи суддею одноособово. 

Відповідно до ст. 124 Конституції України судове рішення ухвалюються судами іменем України. Чинним законодавством передбачено, що всі судові рішення у цивільних, господарських, кримінальних і адміністративних справах, які набули законної сили, є обов'язковими для виконання всіх державних і громадських підприємств, установ і організацій, посадових осіб та громадян на всій території України (ст. 403 КПК України, ст. 348 ЦПК України, ст. З, 6 Закону України «Про виконавче провадження» (1999), ст. 11 Закону «Про судоустрій України» (2002)).

Це означає, що судове рішення (рішення, вирок, ухвала, постанова), постановлені будь-яким судом України колегіально чи суддею одноособово, після набуття законної сили є такими ж обов'язковими для виконання фізичними і юридичними особами, яких воно стосується, як і закон. Виконання судових рішень забезпечується державним примусом та іншими, передбаченими законом засобами. Невиконання судового рішення може мати місце у випадках: відмови особи, якої воно стосується, виконати рішення; вчинення дій, заборонених судовим рішенням; виявлення бездіяльності, тобто не вчинення дій, необхідних для виконання рішення. Умисне невиконання службовою особою вироку, рішення, ухвали чи постанови суду, що набули законної сили, або перешкоджання їх виконанню є кримінальним злочином, відповідальність за який передбачена ст. 382 КК України.

Щодо пільг в житлово-комунальній сфері

Відповідно до Бюджетного Кодексу України  до членів сім'ї пільговика при наданні пільг належать:

—  дружина (чоловік), їхні неповнолітні діти (до 18 років);

—  неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами з дитинства І та ІІ групи або  інвалідами І групи;

—  особа, яка проживає разом з інвалідом війни І групи та доглядає за ним за умови, що інвалід війни не перебуває у шлюбі;

—  непрацездатні батьки;

—  особа, яка знаходиться під опікою або піклуванням громадянина, що має право на пільги та проживає разом з ним.

Постанова Кабінету Міністрів України №595 від 7 листопада 2014 року

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від 7 листопада 2014 р. № 595
Київ

Деякі питання фінансування бюджетних установ, 
здійснення соціальних виплат населенню та надання 
фінансової підтримки окремим  підприємствам і 
організаціям Донецької та Луганської областей

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити Тимчасовий порядок фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню та надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької та Луганської областей, що додається.

Як нарешті отримати гроші чорнобильцям і дітям війни за рішеннями судів ...

Як, мабуть вже давно відомо більшості зацікавлених громадян, Верховна Рада України ще 5 червня 2012 року прийняла Закон «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень». Згодом – 19 вересня 2013 року Верховна Рада Законом № 583-VII доповнила розділ II «Прикінцеві та перехідні положення» цього Закону новим пунктом 3, згідно із яким виконавчі документи за рішеннями суду про стягнення коштів або рішення суду, що набрали законної сили, боржниками за якими є визначені частиною першою статті 2 цього Закону суб’єкти, які видані або ухвалені до набрання чинності цим Законом, подаються до органу державної виконавчої служби протягом шести місяців з дня набрання чинності цим пунктом (тобто – протягом 6-ти місяців після 16 жовтня 2013 року).

Що мається на увазі у посиланні на частину 1 статті 2 Закону? Те, що держава гарантує виконання рішення суду про стягнення коштів та зобов’язання вчинити певні дії щодо майна, боржником за яким є:

Пропозиції щодо фінансування у 2015 році бюджетних програм, пов’язаних з соціальним захистом громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи

Вих.№ 452
від 05.11. 2014р.
Прем’єр-міністру України
Яценюку А.П.

Копія:Міністру соціальної політики України
Денисовій Л.Л.
                                           
 
«Пропозиції щодо фінансування у 2015 році бюджетних програм,
пов’язаних з соціальним захистом громадян, постраждалих внаслідок
 Чорнобильської катастрофи»

Шановний Арсенію Петровичу !

Засвідчуємо повагу та звертаємося  до Вас з проханням врахувати при підготовці проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» наступні пропозиції: