Зауваження Міністерства фінансів щодо підвищення пенсій чорнобильцям



Резолюція акції протесту чорнобильців у Києві 25 червня 2014 року

Презедентові України
Порошенко П.О.

Прем’єрз-Міністрові України
Яценюку А.П.

РЕЗОЛЮЦІЯ

Ми, представники чорнобильських організацій усіх регіонів України, в черговий раз зібралися на чергову протестну акцію 25 червня 20І4, щоби достукатися до нової влади в дотриманні Конституції", законів України з урахуванням соціальної справедливості.

Чорнобильські організації, що протестують, почали виводити своїх членів з 2011 року, з моменту прийняття Постанови КМУ №1210 від 23 листопада 2011р.

Акція протесту чорнобильців у Києві (ВІДЕО)

Станом на 15:45 чорнобильці знаходяться безпосередньо біля будівлі Кабміну і спілкуються з представниками секретаріату уряду, які до них вийшли.

Інша частина чорнобильців ходить туди і назад по пішохідному переходу, таким чином перекриваючи дорожній рух на вулиці Грушевського.

Протестуючі заявляють, що не припинять свою акцію доти, поки не будуть виконані їхні вимоги щодо вирішення проблем з виплатами пенсій.

За словами очевидців, люди ходять по пішохідному переходу вже чотири години.

До протестувальників, після закінчення засідання уряду, не вийшла міністр соціальної політики Людмила Денисова, у сфері ведення якої знаходяться питання чорнобильців.

Про втрату чорнобильського посвідчення

Питання-відповідь

Питання: Доброго дня. Жінка загубила чорнобильське посвідчення. Звернулась до відповідного відділу по місцю реєстрації(м. Славутич, Київська область). Там повідомили, що для відновлення необхідне оголошення про втрату з газети. Також сказали з якої саме газети. Зателефонували в газету - подібне оголошення коштує 100грн.
Питання полягає в тому, чи є якісь нормативи, що оголошення має буде самі цій газеті?
Проблема не в грошах, а у нав'язуванні послуг з боку держави. Дякую. 

*   *   *

Социальная защита граждан, пострадавших вследствие аварии на ЧАЭС

Компенсации и льготы

Законом № 796 установлены гарантированные государством компенсационные выплаты, доплаты, различные виды пособий и льготы, касающиеся всех пострадавших вследствие Чернобыльской катастрофы граждан в соответствии с определенными категориями.
Статьей 14 этого Закона для установления льгот и компенсаций четко определены основные категории лиц, пострадавших вследствие Чернобыльской катастрофы, среди которых выделены участники ликвидации последствий аварии на Чернобыльской АЭС (граждане, непосредственно участвовавшие в выполнении работ по ликвидации аварии и ее последствий, в зависимости от срока и периода работы в зоне отчуждения) и пострадавшие от Чернобыльской катастрофы (граждане, подвергшиеся воздействию радиоактивного излучения вследствие Чернобыльской катастрофы). Кроме того, ст. 27 Закона № 796 определены категории несовершеннолетних граждан, относящихся к пострадавшим от Чернобыльской катастрофы.

Проект про відхилення проекту

20 червня, у Верховній Раді, зареєстровано проект постанови про відхилення проекту Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо вдосконалення окремих положень) (реєстр. № 3760), поданий народним депутатом України Пеховим В.А.

Проект

вноситься  народними депутатами України –
членами Комітету Верховної Ради України з
питань екологічної політики, природокористування  
та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи
Лукашуком О.Г. та іншими

П О С Т А Н О В А
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Порядок обрахунку пенсій військовослужбовцям, держслужбовцям та чорнобильцям

Постановою «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань пенсійного забезпечення» від 25.03.2014 р. №112 (далі – Постанова №112), яка набула чинності з 24.04.2014 р., Уряд вніс ряд змін до порядку нарахування пенсій українцям.

Так, внесено зміни до Постанови КМУ «Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та членам їхніх сімей» від 17.07.1992 р. №393. Розмір щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премій тепер визначатиметься за вибором того, хто звернувся по пенсію за будьякі 60 календарних місяців служби підряд перед звільненням (раніше для розрахунку такий строк становив 24 останні календарні місяці служби підряд перед звільненням).

Чи підвищать інвалідам-чорнобильцям пенсії?

БОРІТЕСЯ - ПОБОРЕТЕ!

Буквально два дні тому, ми отримали інформацію з неофіційних джерел, що у найближчий час буде прийнята відповідна постанова Кабінету Міністрів України про підвищення пенсій інвалідам внаслідок Чорнобильської катастрофи з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та евакуйованих із зони відчуження.

Це підвищення пенсій мало б ґрунтуватися на пропозиціях, які були напрацьовані представниками громадських чорнобильських організацій та Міністерством соціальної політики, а самі мінімальні розміри пенсій мали підвищитись:

- для інвалідів І групи – 530 відсотків;
- для інвалідів ІІ групи – 475 відсотків;
- для інвалідів ІІІ групи – 420 відсотків.

Проте, за інформацією, яка знаходиться у нашому розпорядженні, станом на 19 червня прийняття цієї постанови відкладено на невизначений термін. Разом з тим, Кабінетом Міністрів України планується у найближчий час прийняття постанови про підвищення на 25% пенсій ветеранам війни та праці, а також іншим категоріям пенсіонерів. Зрозуміло, що 25% підвищення не буде стосуватися інвалідів-чорнобильців. 

Харківські чорнобильці просять Центральну Раду ВГОІ "Союз Чорнобиль України" підтримати їх ініціативу

27 травня 2014 року, на засіданні ради Харківської обласної організації ВГОІ "Союз Чорнобиль України", було прийнято рішення звернутися після інавгурації до обраного Президента України з проханням вирішення чорнобильським проблем.

У зв'язку з цим Харківська облорганізація просить Центральну Раду ВГОІ "Союз Чорнобиль України" підтримати цю ініціативу та пропонує проект такого звернення.

Про деякі питання пенсійного забезпечення чорнобильців та змін до Постанов КМУ №1210 та №112

Міністру соціальної політики
            України
Денисовій Л.Л.

Про деякі питання   пенсійного забезпечення
чорнобильців та змін до                                                  
Постанов КМУ №1210 та №112

Шановна Людмило Леонтіївно!

Всеукраїнська громадська організація інвалідів «Союз Чорнобиль України» розглянувши Проект Постанови КМУ «Про деякі питання пенсійного забезпечення осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» підтримує Проект як черговий етап наближення до виконання ст.54.п.4 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян які постраждали від аварії на Чорнобильській АЕС». Одночасно просимо розглянути та внести до Проекту наступні пропозиції які регулюють питання покращення пенсійного забезпечення  не врахованих в даному проекті Постанови категорій постраждалих (діти та вдови які вже отримують пенсії по втраті годувальника та інших).

Про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (ПРОЕКТ)

Проект
вноситься народними депутатами України
В.Д. Барвіненком
О.В. Герегою
О.О. Зарубінським
Г.Г. Зубком



ЗАКОН УКРАЇНИ

про внесення змін до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (щодо забезпечення продуктами харчування осіб які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи)

Верховна Рада України  п о с т а н о в л я є:

Мінсоцполітики опрацював звернення ВГОІ "Союз Чорнобиль України"

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ (Мінсоцполітики)

Всеукраїнська громадська організація інвалідів "Союз Чорнобиль України"

Про розгляд звернення

Департамент соціального захисту постраждалих від Чорнобильської катастрофи та інших категорій Мінсоцполітики опрацював звернення ВГОІ "Союз Чорнобиль України" щодо фінансування бюджетних програм, спрямованих на соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та повідомляє.