Ситуація виглядає досить абсурдною

Є І ТАКА ДУМКА

Зараз багато розмов і суджень з приводу того - чи підвищать найближчим часом чорнобильцям пенсії чи ні.

Звичайно, останні висловлювання Міністра соціальної політики Наталії Королевської не додають оптимізму у цьому питанні.

Однак, обговорюючи  нещодавно з учасником ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС висловлювання Наталії Королевської, мій приятель, який є головою профспілки одного з підприємств, навів факти, що змушують замислитися.

Сьогодні мінімальний прожитковий мінімум для осіб, які втратили непрацездатність становить 894 грн. Відповідно до раніше прийнятих судових рішень всім без винятку категоріям інвалідів з числа постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, а це в першу чергу евакуйовані з зони відчуження та ті, що проживають на так званих забруднених територіях, пенсія по інвалідності за тими ж таки нормами частини четвертої статті 54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" має становити:

Про затвердження типових форм документів

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
від 28 березня 2013 року N 156
Про затвердження типових форм документів

Відповідно до Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов'язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.09.2005 N 936 (зі змінами), та з метою ефективного планування та контролю за цільовим використанням бюджетних коштів у межах виконання бюджетної програми КПКВК 2501200 "Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" наказую:

1. Затвердити такі типові форми документів, що додаються:

1.1. Звіт про виплату компенсацій, допомог та надання пільг громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, "7 ВК" (форма N 1);

Про стан виконання судових рішень в Україні

ПАРЛАМЕНТСЬКІ СЛУХАННЯ
Про стан виконання судових рішень в Україні
Сесійна зала Верховної Ради України
22 травня 2013 року, 15 година
Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добрий день, шановні колеги, шановні учасники парламентських слухань. Будемо сесію проводити? Голосувати знаєте як? А без карточок голосувати будемо. З карточками вже я до обіду голосував.
Шановні друзі, від імені Верховної Ради України я щиро дякую вам за участь в слуханнях. Дуже важливе питання: "Стану виконання судових рішень в Україні". Важливість цієї проблеми полягає в тому, що вона фактично зачіпає інтереси кожного громадянина, а отже, всього і українського суспільства.
Вам безперечно відомі прикрі оцінки, які люди дають діяльності влади, всіх її гілок, всіх владних інституцій, в тому числі системи виконання судових рішень.

Скільки буде продовжуватись це беззаконня та знущання над чорнобильцями?

Україна вже давно перестала бути правовою державою, оскільки зараз зустрічаються непоодинокі випадки вибіркового застосування закону і права.

Зараз у багатьох ліквідаторів-чорнобильців виникають проблеми не тільки з нарахування пенсії по інвалідності, але і є багато непоодиноких випадків, коли тих-таки ліквідаторів змушують пред'являти довідки у Пенсійний Фонд про виїзди в 30-ти кілометрову зону, із зазначенням населених пунктів та кількості здійснених виїздів, для того, щоб вони могли скористатися відповідною пільгою та вийти достроково на пенсію за віком. Варто лише уточнити, що ці ліквідатори роками мають відповідні посвідчення та користуються іншими пільгами та перевагами, окрім, як виявляється – "пенсійної".

Проте, не будемо поки-що про всіх і про все, а лише зупинимося на окремому випадку.

Для прикладу наводимо ксерокопії документів двох людей-інвалідів, які випадково потрапили у наше розпорядження, щоб ви самі їх піддали аналізу та зробили свої висновки.

Документ першої особи:

"Союз Чорнобиль України" просить зустрічі з Азаровим

Вих.№ 265
від 20.05.2013р.

Прем׳єр-міністрові України
Азарову М.Я.

Шановний Миколо Яновичу!

За дорученням Центральної Ради Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» звертаюсь до Вас з настійливим проханням щодо особистої зустрічі з Вами керівництва нашої громадської організації.

 Необхідність проведення такої зустрічі диктується наступним.

Реалізація положень Меморандуму про взаємодію і співробітництво між Кабінетом Міністрів України та Всеукраїнською громадською організацією інвалідів «Союз Чорнобиль України», підписаного 30 вересня 2011 року, на початковому етапі дозволила вирішити низку надзвичайно гострих проблем соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, що позитивно сприйнято більшістю чорнобильців.

Чорнобильці засідали Консультативною радою при Мінсоцполітики

16 травня 2013 року відбулось засідання Консультативної ради з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи при Міністерстві соціальної політики України.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ
Засідання Консультативної ради з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

кімн. 1907                   
 "16 "   травня   2013 р.
13.00
1. Вступне слово заступника Міністра Л. Дроздової
до 3 хвилин

2. Інформація стосовно медичного забезпечення і моніторингу повнолітніх осіб, які до досягнення повноліття мали статус потерпілого внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Доповідач: Кучеренко Сергій Анатолійович - заступник директора Департаменту соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи - начальник відділу. 
до 10 хвилин
Обговорення питання:
до 15 хвилин

Ситуація з керманичем ВГОІ "Союз Чорнобиль України" виглядає занадто убого

Сьогодні на сайті ВГОІ "Союз Чорнобиль України" з’явились два неповні витяги (Див. матеріал за адресою http://www.souzchernobyl.org/?section=&id=2310) з парламентських слухань "Про стан, заходи і перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи", які проводились 17 квітня.

Чому неповні?

Із усього загалу виступів сайт ВГОІ "Союз Чорнобиль України" розташував два виступи – це виступ самого Юрія Андреєва, який звівся до чергової і банальної образи чорнобильців та чомусь виокремлений виступ депутата Павловського.

Якщо конкретно зупинитися на запропонованих витягах сайту ВГОІ "Союз Чорнобиль України", то першого присутні у залі чорнобильці зустрічали гулом, свистом і викриками "Ганьба!" (між іншим у запропонованому витягу це відсутнє), а другого присутні у залі чорнобильці супроводжували оплесками.

Парламентські слухання "Про стан, заходи і перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи"

ПАРЛАМЕНТСЬКІ СЛУХАННЯ
"Про стан, заходи  і перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи"
Сесійна зала Верховної Ради України
17 квітня 2013 року, 15 година
Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго дня, шановні учасники парламентських слухань! Відповідно до рішення Верховної Ради України ми розпочинаємо парламентські слухання на тему: "Про стан, заходи та перспективи  подолання наслідків Чорнобильської катастрофи".
Наближається 27 річниця з дня трагедії, що призвела до безпрецедентного   хронічного??? радіаційного опромінення населення України, Росії, Білорусії та вплинула на спосіб життя багатьох  жителів інших країн. Чорнобильська катастрофа не тільки біда  минулого,  але і виклик майбутньому, який сьогодні породжує чимало проблем.
Чорнобильська катастрофа має багато  вимірів. Досвід пережитого змушує  нас зосередитися на глибинному питанні, проблемах розвитку людини і суспільства, посилення відповідальності перед майбутнім. Ми прагнемо не тільки вшанувати  пам'ять про події у Чорнобилі, але і поглибити постійний діалог з питань спільного майбутнього в умовах зростаючих  ризиків техногенного характеру.